Zabilježeno u Rogatici – Veliko ne NATO paktu

12.01.2017.

rogatica-milenko-rajak-u-spomen-sobi

ROGATICA – Već više od 10 dana u Ulici Srpske sloge, koja je glavna saobraćajnica i šetalište Rogatičana nalaze se plakate u boji sa kojih se, velikim slovima napisano, čita „Ne BiH NATO…izbor je naš“!!!

Pošto se iz plakata naslućuje da iza njih stoji Boračka organizacija Republike Srpske, za komentar zamolili smo predsjednika Opštinske Boračke organizacije u Rogatici Milenka Rajaka.

– Tačno je iza plakata stoji Boračka organizacija i s razlogom. Generaslno gledano borci posljednjeg rata, pa i iz Rogatice, nikad NATO-u neće oprostiti bombardovanje i rušenje Republike Srpske 1995. i Srbije 1999, kazuje Rajak.

rogatica-ne-nato-u

I na lokalnom planu, dodaje on, velike su zamjerke. Bombardujući bezopasni repetitor na Zlovrhu iznad Žepe pred kraj avgusta 1995. NATO snage ubile su 10 vojnika Vojske Republike Srpske iz Rogatice od kojih je najstariji Andrija Obradović-Kalaba imao nepunih 43, a najmlađi Darko Motika tek 19 godina. Tih dana NATO je nemilosrdno srušio i most na Prači u Mesićima i od ostalog svijeta na duži period odsjekli veliki dio područja opštine.

NATO je Rogatičanima zagorčavao život i poslije Dejtonskog sporazuma. Poznat je slučaj porodice Abazović. Ni krivu i dužnu, početkom januara 2006, ubili su majku Radu i teško ranili njenog sina Dragoljuba i supruga Dragomira i što je najgore za taj zločin „mirovnjaka“ nikad niko nije odgovarao.

Borci Rogatice a i ostali građani ove opštine, naglašava prvi čovjek Boračke organizacije, ne odobravaju ni posljednje uplitanje NATO-a u unutrašnje stvari u BiH oko Dana Republike 9. januara i njegovo svrstavanje sa onim koji čine sve da ukinu Republiku Srpsku čime bi bio i kraj bitisanja Srba na vjekovnim staništima u BiH ili bi bili građani drugog reda.