Druga knjiga Zdravka Knežića u izdanju Dabra i Sokola

14. februara 2017. 058.ba

zdravko-knezic

SKLADNO NIZANE DUHOVNE PJESME I PRIČE

VIŠEGRAD – Izdavačka kuća „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske iz Dobrunske Rijeke kod Višegrada i Srpsko sokolsko društvo „Soko“ Dobrun-Višegrad objavili su drugu zbirku hrišćanske duhovne poezije i proze, čiji je autor Zdravko Knežić.

U recenziji za ovu knjigu monah Gavrilo Đurić ističe da ova Knežićeva zbirka nije iz reda čestih pojava, jer je u njoj autor skladno nizao i priče i pjesme u parovima.
„Svaka tema kojom se bavi sagledana je prozno, a onda i poetski, tako da onu dimenziju koju nema pripovjedanje daje pjesma i obrnuto, što je divan primjer lirskog zaodjenutog u prozno“, naglašava monah Gavrilo, dodajući da su pojave koje Knežić opisuje iz stvarnog života, koje nas vode do radosti, ali i do razočarenja.

Monah Gavrilo objašnjava da Knežić spretno i lagano prilazi likovima o kojima govori u ovoj zbirci.

„On ne vrši nasilje ni nad likovima ni nad stvarima, opisujući ih stvarno i nepristrasno, ističe monah Gavrilo“, poručujući da, ako neko traži čistotu, čednost i bezazlenost iz djetinjstva – neka čita, ako traži utjehu i putokaz ili bratski savjet – neka čita, ako traži ikonu Božiju u sebi da bi je očistio – neka čita, jer konci svega pomenutog vješto su upleteni u slova priča i pjesama Zdravka Knežića, uz prisustvo i pečat Onoga koji je Istina, Put i Život.

„Ovo su priče o istini“, objašnjava autor u predgovoru knjige, dodajući da su neke prepričani događaji, a druge zasnovane na priči o događajima, a treće „iskrvarile“ iz srca.

Zdravko Knežić rođen je u Sarajevu 1978. godine, odakne nakon rata dolazi u Višegrad, gdje provodi dobar dio mladosti, stičući porodicu i obrazovanje. Danas đivi i stvara u Staroj Pazovi, a u slobodno vrijeme piše hrišćansku duhovnu poeziju i prozu.

Svoju prvu zbirku hrišćanske duhovne poezije, pod naslovom „Pod kulom Vavilonskom“, objavio je 2014. godine u izdanju „Dabra“ i „Sokola“, u biblioteci „Prva knjiga“.

Njegovu drugu knjigu „Vaskrsla pesma“ ukrašavaju brojne fotografije čiji su autori Saša Knežić, Svetlana Novaković i Mladen Tomić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: