Film „Na mliječnom putu“ premijerno u Foči 3. marta

22.02.2017.

Monica Bellucci

FOČA – Film „Na mliječnom putu“ scenariste i reditelja Emira Kusturice premijerno će biti prikazan u Foči 3. marta.

Ostvarenje proslavljenog srpskog režisera, koje je imalo svjetsku premijeru na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji od 25.februara moći će da vide gledaoci širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a među prvima u Srpskoj film će imati priliku da pogleda fočanska publika u dva termina od 18 i 20.30 časova.

Projekciji u Foči prisustvovaće i režiser Emir Kusturica, glumica Sloboda Mićalović i drugi, a ulaznice, po cijeni od pet konvertibilnih maraka, biće puštene u prodaju od 27.februara u Centru za kulturu i informisanje.

Film prati priču o životu jednog čovjeka u tri različita životna perioda – o vremenu koje je proveo kao srećni mljekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i kasnijem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i svoje zemlje.

-Režirao sam savremenu bajku i u isti mah sve ovo bilo je jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji sam napravio. U ovom filmu otkrio sam lepotu i otkrio sam intenzivne, ljudske svetove-rekao je Kusturica.

Dodaje da je film “Na mlečnom putu” nastao iz mnogih slojeva njegovog života.

-Ako bih mogao da uporedim svoj doživljaj filma nekada i sada, ovog puta bih se pomnije zagledao u prapočetak. U različitim fazama u mom životu film je postojao kroz dijalog sa drugim umjetnostima – književnošću, slikarstvom i tako dalje. Ovog puta pratio sam pravolinijsku putanju u razvoju filma unutar čistote filmskog jezika- rekao je Kusturica koji u filmu tumači glavnu mušku ulogu.

Partnerka mu je glumica Monika Beluči, a u filmu igraju i Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović i drugi poznati glumci.

Film je snimljen u koprodukciji “BN films”, “Pinbol London”, “Rasta internešnel”, a domaći distributer je “Filmstar”.

Za potrebe filma koji je sniman četiri godine od Hercegovine, Zelengore, Andrićgrada do Prijepolja, bio je angažovan veliki broj statista, a neki od njih dobili su i sporedne uloge.