I to se događa – Higra pomaže bez poziva i naknade

27.02.2017.

polaganje-cijevi-u-ul-j-jolovica

ROGATICA – Dotrajala vodovodna mreža već dugo je osnovni komunalni problem u Rogatici. On je posebno došao do izražaja nakon prošlogodišnjeg dovođenja vode novim transportnim cjevovodom od izvorišta u Ziličini do glavne pumpne stanice u gradu. Dotrajale mreža pod pritiskom novih količina vode dovodi je do novih kvarova i potrošači su i dalje, u nekim dijelovima grada i češće, ostaju bez vode uz procjenu da su gubici na mreži preko 80 posto. Pored toga pumpa u stanici u gradu je stara preko 50 godina a nad Javnim preduzećem „Vodovod i kanalizacija“ koji „gazduje“ vodovodom otvoren je stečaj.

Da sve ne bude do kraja crno oko vode u Rogatici pobrinulo se ovih dana DOO „Hidra“ iz Bijeljine čiji su radnici prošle godine bili izvođači radova na izgradnji transportnog cjevodovoda od Ziličine do grada u dužini od 3,9 kilometara. Radove su izveli u rekordnih 2,5 mjeseci iako su, prema ugovoru, mogli raditi godinu dana.

rucni-iskop-radnici-vodovoda-i-higre

O tome direktor i vlasnik „Higre“, diplomirani inženjer hidrolog Dragan Sarić kazuje:

– Kao stručnjak iz ove oblasti utvrdio sam niz slabih tački u i oko pumpne stanice koje su uticale na količinu vode koja je išla u slavine potrošača, a nisu bili u domenu ugovorenih radova oko izgradnje cjevovoda od Ziličine do grada.

Svjestan činjenice da domaći „Vodovod i kanalizacija“ ni kadrovski ni materijalno, pogotovo sada kada je nad njim otvoren stečaj, ne može tu ništa uraditi, odlučio sam da im pomognem. Došao sam u Rogaticu sa 15 mojih radnika i potrebnom mehanizacijom i za dva radna dana uz pomoć radnika „Vodovoda i kanalizacije“ na mobu, a to će reći bez pare dinara, obavili smo niz radova koji će na dužie doprinijeti boljem snadbijevanju Rogatičana vodom za piće. Tim zahvatima samo gubici vode na mreži biće smanjeni za najmanje 5 litara u sekundi, odnosno 400 kubnih metara u toku 24 sata.

saht-ispod-rezervoara-toplik-1

Između ostalog, naglasio je inženjer Sarić, položili smo 130 metara novog cjevovoda profila 110 milimetara u ulici Janka Jolovića i iz upotrebe izbacili 150 metara starog dotrajalog čiji profil je bio 80 milimetara.

„Higra“ je ovom prilikom o svom trošku izvršila i niz drugih radova koji su na listi prioriteta. Tu je ugradnja nove na mjesto izgorjele pumpe u pumpnoj stanici koja je ranije nabavljena. Izvršena je i rekonstrukcija usisnih i potisnih račvi i zamijenjeni novim stari zatvarači. Obavljene su određene inovacije u dijelu usisnih korpi čime će se postići značajne uštede električne energije i onemogućiti rad pumpi na suvo. Uz sve to osposobljen je rezervoar „Toplik“ u kome su zamijenjeni stari i ugrađeni novi zatvarači kao i čvor ispod rezervoara gdje je napravljen novi šaht sa novim zatvaračima. Ovim je omogućeno da se ovaj rezervoar kao vrlo važan objekat vodosnadbjevanja ponovo stavi u funkciju.

Za pomoć „Higre“ u rogatičkom „Vodovodu“ nemaju riječi zahvale. Pomogli su kad je najgore, rekoše u ovom kolektivu.

Tekst: Sreten Mitrović | Foto: Snežana Kanostrevac-Cvijetić