Na Jevrejskom groblju Okolišta sahranjena posljednja višegradska Jevrejka, Bukica Romano

16. februara 2017. 058.ba

sahrana-bukica-1

VIŠEGRAD – U prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja, poznanika i komšija 16. februara 2017. godine, u Jevrejskom groblju na Okolištima iznad Višegrada, sahranjena je Bukica Romano, rođena 1924. godine u jevrejskoj porodici Montiljo.

Tako je sklopljena i otišla u istoriju knjiga velike kolonije višegradskih jevreja, koji su ostavili dubok trag u istoriji grada na Drini i Rzavu, posebno u Austrougarskom periodu.

Prema zapisima poznatog višegradskog novinara i hroničara, pokojnog Ljubomira Mutapčića, Višegrad su, počev od devetnaestog vijeka počeli da naseljavaju Jevreji, prvo sefardi (trgovci i zanatlije), a potom i aškenazi (preduzetnici, ljekari, apotekari). Tako ih je 1908. bilo 177, a kad su uz sefarde, sa tadašnjim velikim investicijama na uskotračnoj pruzi i šumarstvu, počeli da dolaze i aškenazi, njihov broj se 1910. povećao na 265.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Preduzimljivi i štedljivi višegradski Jevreji podigli su gotovo sve današnje stare zgrade u glavnoj Ulici kralja Petra prvog, uključujući i Lotikin hotel na višegradskom trgu Palih boraca, današnju zgradu Boračke organizacije, izgrađenu 1905, jednu od najljepših sinagoga u BiH, te staru zgradu MUP-a pored Rzava“, zapisao je Mutapčić.

Ratovi i seobe u druge krajeve svijeta višegradske Jevreje „preselili” su u sjećanja.

Bukica Romano se 1946. godine, nakon izlaska iz logora „Bergen-Belzen“, udala za poznatog višegradskog mesara, Avrama Mamića Romana, koji je 1938. na Jevrejskom groblju na Okolištima, zajedno sa sunarodnicima, sahranio Loti Cilermajer, čuvenu Lotiku, na koju još ne blijede sjećanja najstarijih Višegrađana. U završnom dijelu romana „Na Drini ćuprija” Lotiku je opisao naajistaknutiji književnik i nobelovac Ivo Andrić.

Posljednja višegradsaka Jevrejka bila je obrazovana i govorila je nekoliko jezika, a među komšijama, bilo koje nacionalnosti, oduvijek je bila omiljena i izuzetno poštovana.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: