Narodna biblioteka u Rogatici – Promocija 13-te knjige Petra Aškrabe

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. februara 2017. 058.ba

rogatica-detalj-sa-promicije-knjige-petra-askrabe

ROGATICA – Narodna biblioteka u Rogatici sinoć, utorak 31. januara, bila je domaćin još jedne promocije knjiga. Pred punom čitaonicom ljubitelja pisane riječi promovisana je nova knjiga Petra Aškrabe-Zagorskog iz Foče pod naslovom „Poslušajte Srbi (u sve tri vjere i svi drugi)“.

O ovoj 13-toj po redu knjizi Zagorskog, otvarajući promociju, nadahnuto je govorila direktorka rogatičke Biblioteke profesor srpskog jezika Anđa Đerić.

– Radi se, rekla je ona, o prozi, ali drugačijoj od one koju definišu razne teorije o književnosti. To je, po mom mišljenju, jedna vrsta rasprave o životnim istinama, vrijednostima i situacijama u kojima se nalazio i nalazi srpski narod od svog postojanja.

Autor je, naglasila je Đerićeva, u knjizi i narodni učitelj pelagićevskog manira koji upućuje praktične savjete narodu za zdrav život, zdravu porodicu i zdravo ponašanje srbskog roda.

rogatica-detalj-sa-promicije-knjige-petra-askrabe2

Najkraće rečeno, zaključila je Đerićeva, pred nama je knjiga sa tri temeljne postavke. Prva je Zagorska Srbija, druga rasrbljavanje ili prevjeravanje i treća sasrbljavanje Srba kao najstarijeg evropskjog naroda.

Zanimljiva su, po Đerićevoj, i autorova teza da “nema ništa što ne treba znati“ kroz zapažanja o religiji i jeziku.

Pravoslavna religija, piše u najnovijoj knjizi Zagorski, je zemaljska, nebeska i vaseljenska, islamska religija je zemaljska, a rimokatolička je politička religija.

Što se tiče jezika, Zagorski je velkiki njegov zaštitnik. Za mnoge riječi koje danas nalazimo u riječnicima stranih riječi, utvrdio je da su otete od Srba. Zato on kaže: „Ne govorim ni ovo, ni bilo šta drugo da je zaskroz tačno, ali opominjem da se sve treba preispitati, srediti i sasrbiti“.

O knjizi Zagorskog prisutnim je govorio i istoričar Boris Cicović iz Foče, koji je naglasio da je ovo 197 promocija knjiga ovog plodnog stvaraoca koje su štampane na oko 5000 stranica, od čega su tri njegove knjige imale po dva izdanja. .

Na promociji je govorio i sam autor knjige Petar Aškraba parafrazirajući njene pojedine dijelove. Naglasio je da se Srbija o kojoj on piše prostire od Soluna do Alpa, a središte joj je bilo Kučevo, odnosno današnji Kalinovik. Pošto je istorija uvijek bila protiv Srba, odnosno istorija je od Srba ukradena i unakažena, tako da ne da reći da Srbi na ovim prostorima žive preko 12.000 godina, kao i da na Helmu, odnosno današnjem Balkanu, po svim krajevima žive Srbi i da ne da reći da je Zagorska Srbija nastala prije 2500 godina. Od tih Srba su rasrbljavanjem postali rimokatolici i muslimani, rekao je Zagorski upućujući čitaoca na naslov knjige uz poruku: „Možda sam mogao reći sve najbolje o svemu i svačemu, i da se svima dopadnem, ali, počujte, ja, pastir srbski, sam prijatelj koji skrećem pažnju na to šta da radimo da ne propadnemo“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,