Nije usvojen izvještaj o radu bivšeg načelnika (VIDEO)

28.02.2017.

SO Visegrad

VIŠEGRAD – Skupština opštine Višegrad nije usvojila izvještaj o radu bivšeg načelnika Slaviše Miškovića i opštinske uprave za prošlu godinu.

Najviše zamjerki na rad bivšeg načelnika opštine iznijeli su odbornici SNSD-a zbog, kako su naveli, nezakonitih radnji, sumnjivih tendera, nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava, te različitih zloupotreba.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić kaže da su glasali protiv izvještaja o radu načelnika jer je bivša vlast aktivnosti sprovodila bez saglasnosti Skupštine opštine.

“Mnoge radnje su, nažalost, urađene nelegalno i često bez saglasnosti Skupštine opštine. Od manjih, kao što je odlazak na miting u Banjaluku o trošku opštine, a pozvali su se na ekskurziju učenika, do najkrupnijih, kao što su početak radova bez adekvatne dokumentacije, a sve bez pozitivnih efekata za razvoj Višegrada”, rekao je Andrić.

On je istakao da su brojne odluke sprovedene bez potrebne dokumentacije i tendera.

Na današnjoj sjednici donesena je odluka da stipendiju za ovu školsku godinu dobiju svi studenti koji su konkurisali, a ispunjavaju uslove konkursa.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se na konkurs prijavio 71 kandidat, te da su, prvobitnom odlukom Odjeljenja za privredu, stipendije dodijeljena za 44 studenta, a današnjom odlukom za preostalih 27 koji ispunjavaju uslove.

On je pojasnio da će studenti koji su ostali “ispod crte” dobiti manji iznos stipendije.

Đurević je dodao da je danas donesena i odluka o rekonstrukciji glavne gradske ulice, te da su imenovani načelnici svih odjeljenja opštinske uprave.

Osam odbornika opozicionih stranaka podnijelo je danas prijedlog za smjenu predsjednika Skupštine opštine Bilala Memiševića “jer je on član Glavnog odbora SDA – stanke čiji je lider Bakir Izetbegović podnio zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije”.

Prijedlog nije prihvaćen uz obrazloženje Komisije za imenovanje da ovaj zahtjev nije u skladu sa skupštinskim Statutom i Poslovnikom.

Memišević kaže da opozicija može diskutovati samo ako se njihova diskusija odnosi na tačku koja je na dnevnom redu.

Zamjenik šefa Kluba odbornika NDP-PDP Aleksandar Fulurija rekao je da predsjednik Skupštine opštine nije dozvolio da se raspravlja o mišljenju Komisije, a da opozicija ima pravo na diskusiju i da radi u skladu sa Poslovnikom i Statutom.