Pohod “Mika Savić Piri” nikad masovniji

11.02.2017.

mika-savic-piri-planinari-2

FOČA – Oko 160 planinara iz više opština Srpske učestvovalo je danas u Foči na 21. Memorijalnom pohodu “Mika Savić Piri”, koji je organizovalo domaće Planinarsko društvo /PD/ “Zelengora”, čiji je Savić bio istaknuti član.

Stazu dugu 16 kilometara, od planinskog prevoja Bakić, preko uzvišenja Slabić, do planinarskog doma Zabrana iznad Foče, po sunčanom vremenu, učesnici su prepješačili za nešto više od šest časova, a grupa od 50 planinara koja se pela i na Pliješ, na 1.717 metara iznad mora, hodala je nekoliko sati duže.

Predsjednik PD “Zelengora” Karlo Šimović kaže da je vrijeme bilo idealno i da su smjenom snježnih i proljećnih uslova posebno bili oduševljeni učesnici koji su prvi put prošli stazu Mike Savića.

“Ovo je dosad najmasovniji pohod. Vrijeme je bilo idealno, pa se sa Pliješa pružao prelijep pogled na Durmitor, Maglić, Zelengoru, a vidio se čak i Prenj”, kaže Šimović.

mika-savic-piri-planinari

Pohod ni ove godine nije propustio prekaljeni Fočanski planinar Miladin Starović, koji planinari već 50 godina.

On ističe da je legendarni Mika Savić Piri decenijama bio jedan od najaktivnjih članova PD “Zelengora” i da je od Prokletija do Triglava obišao sve vrhove bivše Jugoslavije, ne propuštajući nijednu akciju.

Prisjeća se da je sa Pirijem, za kojeg kaže da je bio neustrašiv i neumoran u pružanju pomoći i spasavanju života, službovao u Gorskoj službi spasavanja /GSS/, te da su njih dvojica bili dio šestočlane ekipe fočanskog GSS-a, koji je kao obezbjeđenje učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

Starović navodi da je Savić dobio nadimak Piri jer nikome nije prepuštao spremanje planinarskih specijaliteta i druge poslove oko vatre, koju je znao da potpali bez šibice i upaljača.

“Radio je kao šumski tehničar, a ova staza mu je bila jedan od rejona za koje je bio zadužen i koje je često obilazio, pa smo nakon njegove smrti ustanovili ovu akciju kao sjećanje na velikog planinara i velikog čovjeka”, rekao je Starović, koji je i ove godine bio zadužen za spremanje planinarskog pasulja.

U akciji su učestvovali planinari iz Foče, Vlasenice, Rogatice, Pala, Istočnog Sarajeva i Trnova.