Selo Podgaj kod Rogatice – Prsten „zarazio“ čitavu familiju

15.02.2017.

igra-prsten-u-podgaju-1

ROGATICA – Drevna društvena igra „prsten“ bila je osnovna zabava u mnogim selima romanijske i gornjedrinske regije kojom su se u stara dobra vremena prekraćivale duge zimske noći.

Sa dolaskom televizora i posebno igrica na računarima i interneta ova kao i mnmoge druge stare igre je sve više gubila pristalice i vremenom je ostala samo u sjećanjima najstarijih, pradjedova i prabaka, djedova i baka. Ta sjećanja iskoristili su nostalgičari u selu Podgaj kod Rogatice i uz podršku članica Udruženja žena „Snop“ oživjeli prsten i kroz sadržaje svoga rada utemeljila ga među mlađe.

– Igra prstena u Podgaju nije nikad ni prestajala. U zimskim noćima igrale su izemđu sebe najbliže porodica, da bi vremenom „zarazili“ cijelu familiju koja broji skoro 20 porodica u donjem i gornjem dijela sela. Iz godine u godinu širio se krug učesnika i organizatora takmičenja ove drevne igre. Šansu da zaigraju dobijali su svi od starih do najmlađih, uglavnom muških članova porodica, dok su žene prele i plete i spremale iće i piće za pobjednike ali i poražene, priča Dobrila Ujić.

igra-prsten-u-podgaju-2

– Tako je bilo i ove zime. Jedva se čekalo da prođe „sveti“ januar u kome su sijela uz prsten potisnula porodična slavlja da bi se nastavilo sa drevnom igrom. Već prvi vikend u fabruaru iskorišten je za igru, s tim što je za taj prvi susret, u cilju popularizacije i proširenja igre na druga sela, dobar domaćin bio etno restoran Seoskog turizma „Ziličina“ u obližnjoj Ziličini, priču o igranju prstena nastavio je jedan od učesnika Jadranko O. Ujić.

– Okupio se, dodaje on, najveći broj Ujića. Došli oni koji žive u selu i iz Rogatice, gdje ih je ne mali broj, ali i komšija iz okolnih sela. Bilo je i starih i mladih, očeva i majki, sinova i kćeri odlučnih da uz prsten provedu još jednu nezaboravnu noć.

Da bi igra počela trebalo je izabrati ekipe. Ovoga puta izbor je išao po sistemu – stari i mladi, odnosno očevi i sinovi. U ekipu mladih „selektor“ Vojko R. Ujić odredio je Dragana, Radoša, Bojana, Nebojšu, Predraga i Zorana, a da brane ugled starih,odnosno očeva, odabrao je Brana, Radenka, Milka, Jadranka Ostojinog i sebe, a da im u ćilenju i potkrivanju pomogne uzeli su gosta Novu Kosorića iz susjednih Bukrića.

igra-prsten-u-podgaju-3

Žrijebanjem, uz pomoć „sare“, maramica, na čiji se jedan kraj navlači prsten, koja se naziova puna, a drugi kraj je prazan, stari su izvukli onaj sa prstenom i dobili priliku da prvi potkrivaju. Ali, ne za dugo. Već poslije prvog potkrivanja mladi su ih „pročitali“ i preuzeli pravo potkrivanja, koje im je poslije prve partije donijelo startnih 11 poena.

U tako silovitom „napadu“, bodreni od prisutnih, posebno majki i ostalih mladih koji su bili „kibiceri“, uz brojna dobacivanja na račun gubitnika, mladi su došli do 42:0, a u 17-toj partiji bilo je 96 za mlade i 42 za „stare“.

U 18-toj partiji mladi su stigli do male pobjede, jer su osvojili 101 poen do kojih su došli sa 12 partija bez da nisu izgubili pravo potkrivanja.

igra-prsten-u-podgaju-4

Već u narednoj, 19-toj partiji mladi su izgubili pravo potkrivanja. Da za stere potkriva prsten šansu je dobio „pojačanje“ iz Bukrića Novo Kosorić. I pored toga što je šakama pokrivao oči da mu mladi ćileći ne bi „skinuli sa očiju“ gdje se prsten nalazi, brzo je morao predati podkrivanje da bi u 23 partiji rezultat bio 134 za mlade i 74 za stare Ujiće i Novu Kosorića.

– Nastavak je ipak nagovještavao dramu. Mladi sve češće bivaju „pročitani“, a „stari“ koristeći iskustvo sve su bolje stajali. Poslije više od tri sata aktivne igre dolazi vrhunac njene ljepote i draži. U dramatičnoj završnici uz salve aplauza i sočnih šala i zađevica, susret je okončan u 57 partiji pobjedom „starih“ koji su prvi stigli do ciljnih 201 poena, dok su mladi stali na 197, reče zapisničar na susretu Jadranko O. Ujić.

Jadranko reče da je revanš odmah zakazan. Igra se narednog vikenda. Opet će to biti veče majstorstva u potkrivanju prstena, ćilenja, zdušnog navijanja i sočnog dobacivanja, rodbinskog i komšijskog druženja začinjenog kafom, sokom i čašicom domaće šljivovice, kruške ili sve popularnije jabukovače.

igra-prsten-u-podgaju-5

PRAVILA IGRE

Za igru prstena koristi se jedan prsten, 10 čarapa, priglavaka, rukavica ili papa (pošto je zima sve je to od vune) i jedna maramica, koja se zove „sara“ pod koje se krije prsten. Igru u jednoj ekipi nosi pet do šest takmičara uz stroga pravila od početka do kraja susreta. Startno podkrivanje donosi prsten sa ćoška „sare“, prva, druga i pretposljednja čarapa su „puna“ i donose pravo potkrivanja, a kad se prsten nađe u „praznoj“ onda se preostali dio potkrivaka broji i pripisuje ekipi koja potkriva s tim što ukupan zbir ne može biti na broju 9 i nula, pa se zbir povećava za dva poena i ide 11, 21, 51, 101 itd.

Tekst i foto: Sreten Mitrović