Soko i Dabar pomogli štampanje prve knjige osnovca Đorđa Vujanića

01. februara 2017. 058.ba

prva-knjiga-sokola-djordje-vujanic

„NA RAMENIMA PREDAKA“

VIŠEGRAD – Srpsko sokolsko društva „Soko“ Dobrun kod Višegrada, uz pomoć Izdavačke kuće „Dabar“, Mitropolije dabrobosanske, iz manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, redovno podržava mlade književne stvaraoce kako bi objavili svoje prve knjige i lakše zakoračili u svijet srpske književnosti.

Ovaj put skromnim finansijskim sredstvima i uz odgovarajuću tehničku i uređivačku pomoć, za kratko vrijeme su monasi iz Dobrunske Rijeke završili pripremu i štampanje prve zbirke pjesama mladog i veoma talentovanog književnog stvaraoca Đorđa Vujanića, osnovca iz Srezojevaca kod rudničko-takovskog kraja u Srbiji.

Đorđe u svojim slikovitim pjesmama dočarava njive, šumarke i šljivike, piše o koscima, potocima i kopačima, o gordim vitim jelama, visokim borovima i jakim hrastovima. Kako živi na selu, on piše o najobičnijim predmetima koji ga okružuju, dočaravajući u svojim stihovima svu blagodat života na selu i živopisni spektar boja, koje se samo na selu mogu doživjeti.

Kako je sa roditeljima, za kratko vrijeme, živio u raznim Srpskim krajevima, logično je da se kroz pjesme dotiče svakog od njih, počevši od Srpske Krajine.

Po riječima urednika u Dabru, arhimandrita Jovana Gardovića, njegovi stihovi su u isto vrijeme maštoviti, ali i stvarni, lagani, razigrani, kao da poskakuju zajedno sa njim.

„Kroz cijelu knjigu proteže se jedna ideja-vodilja koja se ogleda u činjenici da Đorđe piše oslanjajući se na ramena predaka našeg velikog naroda, te svojim pjesmama, ali i crtežima uz njih, čitaocima poručuje kako se sa tih ramena pruža ljepši pogled, sa znatno daljim vidikom“, ističe Gardović.

Đorđe Vujanić je rođen 2005. godine u Srpskom Sarajevu, a kao mali živio je na Palama, odakle sa roditeljima preko Beograda dolazi u Srezojevac. Pohađa Osnovnu školu „Ivo Andrić“ u Pranjanima, odjeljenje Brezna. Njegove pjesme nagrađivane su na konkursu Književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca, čiji je odskora član, a objavljivane su u dječijem časopisu „Zvonce“ i časopisu „Dabar“.

Prva knjiga Đorđa Vujanića promovisana je na Svetog Savu ove godine, na tradicionalnoj školskoj priredbi u Pranjanima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,