Stečaj u JP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Rogatica – nestručnost ili planiran scenario?

27.02.2017.

vodovod-rogatica

ROGATICA – Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ a.d. iz Rogatice, od novembra prošle godine je u stečaju, a prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnesen je u aprilu 2016. godine. Istraživanjima nadležnih organa Opštine Rogatica, utvrđeno je da su počinjene određene nezakonitosti, koje datiraju još iz 2015. godine.

Naime, uvidom u dokumentaciju Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, utvrđeno je da je određena imovina, koja bi trebalo da bude u vlasništvu Opštine, 2015. godine prepisana na JP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Sporna imovina su izvori vode i rezervoari za vodu, što je suprotno Zakonu o stvarnim pravima i Zakonu o vodama Republike Srpske, u kojima je precizirano da su vode i vodni objekti opšte dobro, od opšteg interesa i da su pod posebnom zaštitom.

Opštinska uprava izražava bojazan kako je u pitanju planiran scenario, po kojem je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ dovedeno do stečaja, a sporna imovina protivzakonito podvedena pod vlasništvo preduzeća i samim tim može da bude predmet stečajne mase, što može dovesti do katastrofalnih posljedica po građanstvo, ukoliko bi došlo do privatizacije pomenute imovine. To znači da bi voda koju piju građani Rogatice postala privatno vlasništvo. Apsurd je još veći, uzme li se u obzir to što je Opština Rogatica zadužena višemilionskim kreditnim sredstvima, čija svrha je bila rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, pa se nadležni pitaju zašto su uložena sredstva, koja bismo svi vraćali u korist privatnog lica, kada bi voda i vodni objekti postali privatno vlasništvo?

Nadležni u Opštini Rogatica posebno su razočarani činjenicom da prilikom preuzimanja vlasti od prethodnog načelnika, nije bilo riječi o situaciji u JP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Ipak, poručuju da će ostati uporni u nastojanjima da ospore nezakonit prepis imovine i riješe ovu situaciju u korist građana.