Udruženje veterana VRS – Dalje ruke od Republike Srpske

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. februara 2017. 058.ba

veterani-vrs-rogatica

ROGATICA – Predstavnici Udruženja veterana Vojske Republike Srpske (VRS) iz preko 20 opština koje sačinjavaju Regionalni odbor za podričje sarajevsko-romanijske, gornjedrinske i regije Hercegovina, na danas, 26. februara, održanom sastanku poručili su podnosiocima revizije na presudu Međunarodnog suda pravde protiv Srbije i srpskog naroda da se kane tog posla i da ne pružaju ruke prema Republici Srpskoj.

– Vterani su, reče predsjednik Regionnalnog odbora Risto Jevtić iz Rogatice, ocijenili da se ponavlja scenarij sa početka devedesetih godina prošlog vijeka kada su bili zanemareni interesi, prava i želja srpskog naroda u BiH. Pokretanje revizije na odluku Međunarodnog suda protiv Srbije želi se pokriti loše stanje u Federaciji BiH i za to okriviti srpski narod u cjelini iako je on, pa i u posljednjem ratu, najviše stradao posebno u sarajevskoj, zeničkoj i neretvljanskoj kotlini. Što puškom, što u miru svojom politikom u kojoj je šlag na tortu uvijek davao Bakir Izetbegović i njegovi jastrebovi, sa svojih ognjišta otjerano je preko 150.000 Srba, njihove kuće opljačkane i spaljene. Ni mrtve nisu ostavljali mirne, jer je skrnavljeno na stotine srpskih grobalja.

Zbog svega ovog, naglasio je Jevtić, veterani VRS iz istočnog dijela Republike Srpske pozivaju sve državne i političke strukture, organizacije proistekle iz Odbrasmbeno-oslobodilačkog rata i cijeli srpski narod na jedinstvo i međusovnu saradnju u cilju očuvanja Republike Srpske. Posebnu pažnju treba posvetiti političko-bezbjednosnoj situaciji i rješavanju ekonomskih problema oko poboljšanja teškog socijalnog položaja običnih građana i svih kategorija boračke populacije.

Veterani Republike Srpske u ovoj situaciji unaprijed osuđuju sve pojedince i organizacije u i iz Republike Srpske koji bi na bilo koji način djelovali mimo interesa Republke Srpske i srpskog naroda u cjelini.

Ovaj skup iskorišten je i za analizu rada Regionalnog odbora i Udruženja u proteklih šest mjeseci. Ocijenjeno je da je izvršeno ono što je planirano. Jedan od najbitnijih zadataka iz tog perioda bilo je podnošenje zahtjeva Narodnoj skupštini RS za dopunu Ustava kako bi borac VRS bio ustavna kategorija.

Veterani su Narodnoj skupštini podnijeli i svoju verziju novog Zakona o pravima boraca, jer je, po njihovoj ocjeni, postojeći imao dosta manjkavosti zbog kojih se borci nalaze u dosta teškoj statusnoj i materijalnoj situaciji.

Skup veterana u Rogatici protekao je i u razmatranju nekih drugih pitanja od interesa za njihov rad i buduće djelovanje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: