Danas počinje Sajma domaćih proizvoda Rudo 2017

10.03.2017.

sajam-u-rudom

RUDO – Danas počinje 3. međunarodni Sajma domaćih proizvoda Rudo 2017 i trajaće do nedelje 12. marta 2017. godine.

Organizatori najavljuju da će ovogodišnji sajam sa brojem izlagača, ponudom i propratnim sadržajima premašiti prethodna dva, te da će značajno doprinijeti promociji preduzetništva, tradicionalnih zanata ali i opštine Rudo i Drina-Tara regije, koja je i ove godine u središtu samog sajama.

Tokom tri dana, koliko će sajam trajati ove godine, biće predstavljen bogat prodajno-izložbeni ali i kulturno-umjetnički sadržaj koji će zadovoljiti raznolike ukuse posjetioca samog sajma.

Sajam će ove godine otvoriti Ambasador Džonatan Mur (Jonathan Moore), šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, a prisutnima će se obratiti Rato Rajak, načelnik opštine Rudo i Danica Nešković, ispred Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope.

U okviru prodajno-izložbenog dijela, posjetioci mogu da očekuju raznovrsnu ponudu proizvoda ručne radinosti, hrane i pića, meda i ljekovitog bilja, ručno izrađenih odjevnih predmeta, predmeta za domaćinstvo i unikatnih suvenira koji nose pečat domaćeg, tradicionalnog i koje odlikuje kvalitet a koje će predstaviti izlagači iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prvi dan sajma biće održana tradicionalna degustacija kolača, pripremljenih od strane žena iz Rudog koje će se i ove godine takmičiti za nagradu Najbolji kolačić, predstavljanje granta za razvoj biznisa marginalizovanih grupa žena koji će se dodjeljivati od strane USAID/PPMG i opštine Rudo, sastanak načelnika opština iz regije, edukacija za pčelare i panel diskusija za srednjoškolce „Od hobija do posla“, dok će osnovci iz regije pedstaviti svoje radove u okviru nagradnog konkursa „Reciklirane mašine – Roboti budućnosti“. Na kraju dana biće održano takmičenje neafirmisanih bendova.

Drugog dana sajma biće održano takmičenje u spremanju riblje čorbe, predavanja za malinare i žene kao i svečana večera sa modnom revijom za izlagače na sajmu. Za ljubitelje narodne muzike, drugog dana biće upriličen i kraći koncert, nakon kojeg će biti održana komedija „Došljo“ u izvođelju Admira Šehovića iz Sarajeva.

Trećeg dana sajma biće dodjeljene zahvalnice izlagačima i izvlačenje nagrada za kupce na sajmu sa ceremonijom zatvaranja sajma. Bogat fond nagrada za kupce, učesnike i izlagače obezbjeđen je od izlagača i velikog broja sponzora sajma.

PZ „Uvac-Rudo“, jedan od sponzora sajma, srećnom učesniku predavanja za malinare dodjeliće 1200 sadnica maline iz matičnog zasada Uvac.

Sajam organizuje Javna ustanova za turizam i sport Rudo u saradnji sa širim organizacionim odborom kojeg čine predstavnici javnih ustanova iz Rudog, lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetnika.

Finansijski sajam su podržali Javna ustanova za turizam i sport Rudo i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta „Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama“ uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Ne propustite da posjetite Sajam domaćih proizvoda Rudo 2017.