Dom staraca u Rogatici povećava kapacitete

25.03.2017.

rogatica-nadogradnja-zgrade-doma-staraca1

ROGATICA – Pošto se u Rogatici rijetko šta gradi novo, mnoge je iznenadilo kada su ovih dana nikle građevinske skele i kran oko dvospratnice u kojoj radi Dom za starija lica „Sunce“. To je bio razlog da direktora ove ustanove Radomira Ćućulu upitamo o čemu se radi?

– U okviru ove faze radova cilj nam je da nadogradnjom još jedne etaže na postojećoj zgradi dobijemo novih prijeko potrebnih oko 200 kvadratnih metara korisnog prostora za smještaj i njegu starih, bolesnih i invalidnih lica. Prema projektu koga je uradilo GP „Obnova“ doo iz Šamca u dograđenom, trećem, spratu nalaziće se sedam luksuzno opremljenih apartmana sa jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, kupatilima i svim drugim pratećim sadržajima koji su sastavni dio apartmana prilagođenih sadašnjim i budućim korisnicima, kazuje Ćućula i dodaje:

– I ovaj dio prostora za boravak naših štićenika imaće prostoriju za dnevni boravak sa čajnom kuhinjom, LCD televizorom, mini bibliotekom, koja će se stalno obnavljati novim izdanjima, i ostalim sadržajima za igru i zabavu adekvatnu dobi i polu korisnika.

Izvođač radova DOO „Mega projekt“ iz Bratunca ugovorom se obavezao da će ih završiti u roku od 100 dana od 22. marta, kada je uveden u posao. Kako reče rukovodilac gradilišta Miloš Gavrić pripremni radovi su uspješno izvršeni, demontiran potrebni dio krovne konstrukcije i početo sa zidanjem novog, trećeg, sprata i ako ih posluže vremenske prilike i ne bude nekih ne predviđenih smetnji, radove će okončati i prije ugovorenog roka.

img_2782

Nadogradnja trećeg sprata nije i jedino što je urađeno u i oko Doma staraca. Radomir Ćućula reče, a to se vidi i na licu mjesta, da je u cilju stvaranja boljih i posebno bezbjednosnih uslova za boravak štićenika u ovoj ustanovi ovih dana urađena željezna kovana ograda na betonskom coklu i modernim kapijama. Sve je urađena u kovačnici „Đokić“ iz Šekovića,čiji radnici su izvršili i kompletnu montažu.

Pored toga u potpunosti je zamijenjena vanjska fasadna stolarija na cijelkoj zgradi sa visoko kvalitetnim i estetski lijepim prozorima i ulaznim vratima njemačke proizvodnje sa toplotnom i zvučnom izolacijom, što je već ove zime donijelo uštedu u potrošnji materijala za zagrijavanje (pelet) od 15 do 20 posto uz sasvim zadovoljavajuću temperaturu u svim prostorijama od portirnice do potkrovlja u izuzetno hladnij zimi.

Ukupna investicija u i oko Doma staraca, reče još direktor Ćućula iznosi 350.000 maraka. Sredstva su obezbjeđena putem dugoročnog kredita Uni kredit banke uz povoljnu kamatu i odgođeni rok početka vraćanja od godinu dana.

DRUGA DOGRADNjA SPRATOVA

Zanimljivo je da je u ovoj zgradi bio jedan od prvih hotela u istočnoj Bosni, koji je izgrađen 1947. i za prilike toga vremena, reprezentativni hotel „Sloboda“. Poslije izgradnje novog hotela 1973. stari hotel je kupio bivši veliki „Tehnotrans“ i u njega smjestio upravnu zgradu na kojoj je 1978. izvršena prva veća rekonstrukcija i nadograđen drugi sprat i anaks.