Dom za starija lica „Sunce“ – Njegovatelje čekaju radna mjesta

06.03.2017.

rogatica-njegovatelji-sve-trazeniji1

ROGATICA – Na tržištu rada zanimanje njegovatelj starih i nemoćnih lica sve je traženije. Nedostaje ih i kod nas i u inostranstvu. Osjetili su to i Dom za starja lica „Sunce“ u Rogatici, pa i ove godine u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Ljubiša Mladenović“ iz Banja Luke nude u Rogatici prostorije za teorijsku nastavu, besplatnu praksu i topli obrok zainteresovanim kandidatima za stručno osposobljavanje za ovo zanimanje.

Trajanje obuke je šest mjeseci, a uslov je, kazuje direktor „Sunca“ Radomir Ćućula, da ima prijavljenih najmanje osam kandidata, kao minimum isplativog da bi iz Banja Luke mogli dolaziti profesori radi održanja teorijske nastave.

Troškovi ukupne obuke u visini od 1200 maraka snose kandidati uz mogućnost plaćanja na rate, a za to nakon završetka obuke od Škoke u Banja Luci polaznici dobivaju javnu ispravu u vidu uvjerenja sa kojim imaju šansu da se brzo zaposle u zemlji i inostranstvu.

Među zainteresovanim za ovo humanitarno i perspektivno zanimanje je i Dom za starija lica „Sunce“ kome će uskoro trebati jedan broj kvalifikovanih njegovatelja a nema ih na evidenciji u ovdašnjem Birou za zapošljavanje, pa bi dobro bilo da i Zavod za zapošjavanje materijalno podrži ovu akciju, kazuje Ćućula.

On reče da po istom aražmanu preko Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ zainteresovani imaju šansu i za sticanje kvalifikacije i prekvalifikacije za zanimanje medicinska sestra – tehničar, o čemu se više informacija može dobiti u Centru u Banja Luci ili Domu zastarija lica „Sunce“ u Rogatici.

Zainteresovani imaju priliku da paralelno sa obukom za njegovatelje ili medicinsku sestru-tehničara pohađaju i kurs njemačkog jezika do nivoa A2 uz takođe povoljnu cijenu i na rate.