Golić: Do 31. maja dostaviti potrebnu dokumentaciju za most

02.03.2017.

Golic

VIŠEGRAD – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da će biti preduzete određene mjere da bi se otklonili nedostaci utvrđeni nakon rekonstrukcije mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Golićeva je rekla da Turska razvojna agencija /TIKA/ i opština Višegrad do 31. maja treba da dostave resornom ministarstvu elaborat i projekat izvedenog stanja, sve građevinske dnevnike, saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, te izvještaj nadzornog organa.

“Osim toga, potrebno je da Komisija za tehnički prijem izađe na lice mjesta, uradi ateste i uzorkuje određene materijale”, rekla je Golićeva novinarima nakon sastanka u Višegradu koji je organizovan s ciljem rješavanja spornih pitanja u vezi sa sanacijom mosta.

Golićeva naglašava da niko ne smije dozvoliti da ono što je urađeno ne bude u duhu propisa, s obzirom da je riječ o velikoj investiciji, koja je poslije izgradnje Andrićgrada, jedina po kojoj će Višegrad biti prepozntaljiv.

Ona ističe da je to interes i Turske, koja je uložila mnogo novca u restauraciju mosta Mehmed-paše Sokolovića.

Golićeva je podsjetila da je Ministrstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u septembru 2010. godine dalo građevinsku dozvolu investitoru, opštini Višegrad za rekonstrukciju mosta.

“TIKA je izrazila želju da to uradi zajedno sa opštinom Višegradom, što su vlasti ove lokalne zajednice i prihvatile. Nakon izdavanja građevinske dozvole, trebali su da izrade izvođački projekat, imenuju nadzor, što nije učinjeno”, navodi Golićeva.

Ona dodaje da je TIKA 2014. godine angažovala kompaniju “ER-BU” za izvođenje radova, koji su počeli bez nadzora, licenci, dovoljnog broja inženjera, pa su ih inspektori zabranili.

“Pomogli smo im da registruju poslovnu jedinicu, zaposle određeni broj ljudi, pa su radovi nastavljeni”, kaže Golićeva.

Ona je navela da je zahtjev TIKE za dobijanje upotrebne dozvole odbijen, jer nije imao propratnu dokumentaciju i nije bio urađen tehnički prijem.

Djurevic

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je na mostu Mehmed-paše Sokolovića, nakon rekonstrukcije, ustanovljen veliki broj nedostataka, što je i prezentovano tokom obilaska ćuprije.

“Dogovorili smo redoslijed njihovog otklanjanja, a glavni zadatak je izlazak Komisije za tehnički prijem koja će da utvrdi sve nedostatke i naloži njihovo otklanjanje”, rekao je Đurević nakon sastanka sa resornim ministrom.

On napominje da je za dobijanje upotrebne dozvole potrebno pribaviti elektro-energetsku, vodnu i protiv-požarnu saglasnost, uraditi projekte izvedenog stanja.

“Očekujemo da će svi nedostaci biti otklonjeni do 31. maja, a da će Komisija za tehnički prijem dati pozitivno mišljenje na sve radove”, rekao je Đurević.

On ističe da bi bila velika šteta da ovaj spomenik kulture u srcu Višegrada ostane nedovršen, odnosno da ne budu otklonjene uočene mane.

“Tu mislim na rasvjetu koja nije adekvatna, podizanje korita rijeke Drine, čime je smanjena propusna moć lukova, te kamen koji je postavljen na mostu umjesto kaldrme”, dodaje Đurević.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč rekao je da je ovo bio važan sastanak na kojem je dogovor zajednički rad da bi rekonstrukcija mosta bila završena na najbolji i najbrži način.

“Za realizaciju ovog projekta uloženo je mnogo energije i zahvaljujem se svima na uloženom trudu”, rekao je Koč i dodao da je srećan što je njegova zemlja učestvovala u ovom projektu.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Uneska, TIKE, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, predstavnici kompanije “ER-BU”, Hidroelektrana na Drini i Hidroelektrane Bajina Bašta.