Iz aktivnosti Crvenog krsta u Rogatici – Što planirali, to ostvarili

19.03.2017.

ck-rogatica-1

ROGATICA – Ono što su planirali, to su i ostvarili. To je u najkraće rezime izvještajne sjednice Skupštine Opštinske organizacije Crvenog krsta u Rogatici koja je održana prošlog petka, 17. marta.

– Posebno smo zadovoljni, rekla je sekretar Opštinskog odbora Crvenog krsta, Vesna Ristić, da imamo više od 110 volontera u našim akcijama, da smo kroz redovne akcije dobrovoljnog davalaštva krvi prikupili 120 doza tečnosti što život znači, da smo u godini, kada su „presušili“ izvori pomoći sa strane, prikupili i socijalno ugroženim podijelili pomoć u vrijednosti od preko 5.200 maraka. U tome je 64 paketa hrane, 60 kilograma šećera, 70 novogodišnjih paketića, 27 pari nove obuće, 12 pari čizama, jedan šporet na čvrsto gorivo i još nekih artikala.

U oblasti zdravstvene zaštite, osim dobrovoljnog davalaštva krvi, pažnja je posvećena i obuci iz prve medicinske pomoći budućih vozača motornih vozila. Obuku je prošlo i uspješno položilo 113 budućih vozača.

ck-rogatica-2

I u ostalim oblastima djelovanja Crvenog krsta, naglasila je Ristićeva, postigli smo očekivane rezultate. Uspješno rade Podmladak i Omladina. Obje ove organizacije su sve masovnije iako u cjelini opada interes za dobrovoljni, volonterski rad. Organizujemo takmičenja na području opštine, a prisutni smo i na takmičenjima koja organizuje Crveni krst Republike i regije.

Tu je i program kućne njege, upoznavanje na opasnost od mina, obilježavanje značajnih datuma Crvenog krsta i druge aktivnosti u kojim radnici CK i volonteri daju svoj prilog.

Na skupštini je usvojen izvještaj Nadzornog odbora i finansijski izvještaj za prošlu godinu. Možda bi se, gledajući sa strane, malo trebalo zamisliti nad podatkom da je preko 95 posto od 34.200 maraka, koliko Crveni krst dobila iz budžeta opštine, utrošeno na bruto plate. Tako je, pa čak u procentu i nešto više, planirano i za ovu godinu, a stalno su zaposlena 2 radnika.

Skupština je usvojila program rada i finansijskog poslovanja za tekuću 2017. godinu, a najavljeni su i izbori u Crvenom krstu u aprilu.