Izložba mlade umjetnice Katarine Nedeljković 4. aprila

01.03.2017.

Andricev-institut-suton

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“ 4. marta u 19 časova biće svečano otvorena izložba mlade umjetnice iz Kragujevca Katarine Nedeljković. Nedeljkovićeva je master umjetnik iz oblasti primjenjenih umjetnosti i dizajna, a višegradskoj likovnoj publici će predstaviti svoj umjetnički opus kroz crteže, slike i prostorne instalacije.

Katarina Nedeljković je rođena 1989. godine. Završila je srednju Umjetničku školu u Nišu, a diplomirala na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsijek za Primijenjenu umjetnost, smijer zidno slikarstvo, u klasi profesora Željka Đurovića. Master studije završava na istom fakultetu 2015. godine pod mentorstvom prof. dr Bojana Otaševića. Zaposlena je na istom fakultetu kao asistent u nastavi na predmetima Anatomsko crtanje, Akt i Crtanje i slikanje.

Doktorand je na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu i član Udruženja likovnih umjetnika Srbije ULUS od 2015. godine.

Nedeljkovićeva se svojim radom bavi ljudskom percepcijom, socijalnom temom ljudi koji se bore sa svojom društvenom stranom života, uključujući uticaje modernog života, tehnologije i medija. Pasivni, ne tako vidljiv oblik destrukcije medija ogleda se u sadržajima koji degradiraju identitet, porodicu, zajednicu, kao i samog subjekta, koji je sve manje subjekat, a sve više polje u kome se nadmeću komercijalni sadržaji koji uslovljavaju životni stil.

U strogom epicentru autorovog interesovanja jeste ljudska figura, čija je uloga da dočara ljudsko stanje svijesti u današnjem vremenu. Djela Katarine Nedeljković, kroz crtež, sliku i instalaciju pričaju o nestajanju vrijednosti, o elementarnoj napuštenosti i gubitku individualnosti, prikazujući aspekte života individue uslijed društvenih uticaja.

Izložba će biti postavljena do 4. aprila.