Izrađen projekat za put Foča-Šćepan Polje vrijedan 79 miliona evra

07.03.2017.

projekat scepan

FOČA – Predstavnici Delegacije EU u BiH i projektantskog konzorcijuma Institut za građevinarstvo iz Banjaluke – AECOM predstavili su danas u Foči projektno rješenje za izgradnju moderne saobraćajnice Foča-Šćepan Polje u dužini od 20,5 kilometara, koja je dio magistrale Sarajevo-Podgorica.

Prema procjeni projektanata, gradnja novog puta od Foče do Šćepan Polja koštala bi 79 miliona evra.

Prvih pet i po kilometara do mjesta Kopilovi radila bi se rekonstrukcija postojećeg puta, a preostalih 15 kilometara, do granice sa Crnom Gorom, išlo bi novom trasom završno sa novim mostom na rijeci Tari.

Projektanti ističu da je riječ o veoma zahtjevnom terenu sa velikim brojem klizišta. Na trasi je planirano čak 15 mostova, od čega 14 vijadukata, ukupne dužine dva kilometra, te osam kilometara potpornih zidova. Treća traka projektovana je na dužini nešto manjoj od dva kilometra.

“Tehnički uslovi na tom terenu su veoma problematični, tako da je procijenjena cijena finansijski vrlo zahtjevna. Dio je rute 2b SEETO mreže puteva Jugoistočne Evrope, odnosno dio je evropskog koridora od Sarajeva, preko Podgorice do Tirane”, naglasio je direktor Instituta za građevinarstvo Aleksandar Cvijanović.

Izradu projekta finansirala je Komisija EU. Predstavnik Delegacije EU u BiH Goran Filipović kaže da je ovo jedan od najvažnijih, ali i najkritičnijih puteva u BiH, te da je veoma bitno da je upisan u registar prioritetnih evropskih koridora, što olakšava put za dobijanje povoljnih kreditnih sredstava.

“Sad predstoje najteži koraci u traženju finansija, ali se iskreno nadam da je u narednih dvije do tri godine realno očekivati da počne izgradnja. Banke koje finansiraju projekte EU u regiji imaju fondove za to, opredijeljene su za takva ulaganja i sljedeći korak je da se aplicira prema njima za ta sredstva, a pošto je projekat isplativ i kompletiran postoje i veliki izgledi da bude i finansiran”, rekao je Filipović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je ta opština nakon 30 godina dobila jedan ovakav projekat, čija bi realizacija značila mnogo za ukupan razvoj ove lokalne zajednice.

“Ohrabruje činjenica da je ovo jedan od pet projekata koji su u prioritetima Republici Srpskoj, a ima gotovu dokumentaciju spremnu za raspisivanje tendera, što znači da već sada Vlada Republike Srpske može raspisati tender i da za dvije-tri godine radovi mogu početi”, naveo je Mašić, dodavši da će opština uraditi sve što je njena obaveza.