Most na Žepi na putu spašavanja [FOTO]

21.03.2017.

kormakova-mosta-na-zepi-1

USPJEŠAN POČETAK UZ POMOĆ AMERA

ROGATICA – U Žepi, sjedištu istoimene Mjesne zajednice sa 13 sela i više zaselaka, u opštini Rogatica, juče, ponedjeljak, 20. marta, održana je mala svečanost. Ambasadorka SAD u BiH Maureri Kormak u prisustvu jednog broja stanovnika ovog kraja, predstavnika opštine Rogatica, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, otkrila je informativnu tablu čime je okončan prvi dio projekta „Restauracija istorijskog spomenika most na Žepi“ u što su Amarikanci uložili 62.600 USA dolara.

kormakova-mosta-na-zepi-2

Ambasadorka Kormak toplo je pozdravljena u Žepi i uz zahvalnost njoj i Vladi SAD za sve što su učinili na planu zaštite njihovog mosta, junaka istoimene antalogijske pripovjetke nobelovca Ive Andrića, po kome je ovaj kraj posebno poznat, Žepljani su preko profesora u penziji Ahmeda Halilovića upoznali njenu ekselenciju sa istorijatom mosta i potrebi njegovog spašavanja za naredne generacije i ostalim problemima ovog ekonomski siromašnog kraja kakva je uostalom i cijela rogatička opština.

kormakova-mosta-na-zepi-3

Prije svega to je nastavak radova na konačnom završetku spašavanja mosta i Redžep-pašine kule kao drugog nacionalnog spomenika u Žepi, ali i rješavanje pitanja vodosnadbjevanja u većini sela, opravku puteva i bar jedne od predratnih zgrada osnovne škole, otvaranje ambulante i drugih uslužnih objekata.

Iskoristivši boravak u Žepi, Kormakova je rekla da joj je neobično drago što je došla u ovaj kraj povodom okončanja radova na spašavanju mosta na Žepi u kome je učestvovala ambasada SAD.

kormakova-mosta-na-zepi-4

Poslije razgovora sa Žepljanima u centru Žepe, ambasadorka i svi prisutni su pješice otišli do mosta na Žepi, koji je udaljen skoro kilometar, i nakon razgledanja mosta, urađenih radova u okviru postavljanja privremene skele, koja će osigurati objekat od daljeg propadanja i omogućiti nastavak radova do konačne restauracije, i otkrivanja informativne ploče, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Žepa Nermin Omanović uručio je prigodan poklon Kormakovoj, koja je obraćajući se prisutnim brojnim novinarima, između ostalog rekla da je ovo početak, a ne kraj restauracije ovog objekta. Stvoreni su uslovi za bezbjedan nastavak radova za konačno njegovo spašavanje u čemu će biti potrebno jako partnerstvo sa lokalnim vlastima i eventualnim donatorima.

kormakova-mosta-na-zepi-5

Inače, obnova ovakvih objekata, naglasila je Kormakova, nije samo radi očuvanja kulturnog naslijeđa, nego se na ovakav način može puno uticati na razvoj turizma u kome je ogroman potencijal ovog kraja sa prekrasnom prirodom i brojnim kulturno-istorijskim i prirodnim znamenitostima.

Na kraju se ambasadorka Kormak zahvalila na toploj dobrodošlici uz nadu da će se naći partneri koji će pomoći da se most obnovi do stanja u kakvom je nekad bio.

kormakova-mosta-na-zepi-6

POZDRAV U IME OPŠTINE ROGATICA

Visoku gošću u Žepi je u ime načalnika opštine Rogatica, dočekala i pozdravila zamjenik načelnika Jelena Karadžić. Na dočeku iz Rogatice je bio i direktor Opštinske Turističke organizacije Nebojša Golić. Bili su prisutni i Mirzah Fočo i Faruk Jazvin iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i Milena Dragaš, viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske u Banja Luci.