Pozivom na 1457 od 1. do 31. marta 1 KM za slijepe iz Foče, Kalinovika i Čajniča

01.03.2017.

slijepi

INFO – Pozivom na humanitarni broj 1457, od 1. do 31. marta ove godine, moći će da se daruje jedna KM za pomoć socijalno ugroženim članovima Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica iz Foče.

Ova organizacija, koja djeluje već 55 godina, trenutno okuplja 37 članova u Foči, Kalinoviku i Čajniču, a humanitarnu akciju je pokrenula u saradnji sa M-telom.

Predsjednik organizacije Dara Đajić navodi da je pomoć iz budžeta tri opštine, u kojima nemaju svoj poseban grant, skromna, te da povremeno projektima obezbijede, takođe, simbolična sredstva od nadležnih ministarstava u Vladi Republike Srpske.

„Vrlo teško se snalazimo za finansijska sredstva, a članovi nam se svakodnevno obraćaju za pomoć. Sa M-telom smo potpisali ugovor i od sutra se pozivom na 1457 donira jedna maraka, a poziv je oslobođen PDV-a, pa bih zamolila sve koji mogu da nam pomognu. Kratko rečeno, to znači jedna manje popijena kafa ili čaj u nekom kafiću “, rekla je Đajićeva, dodavši da ova organizacija zaslužuje veću podršku društva.

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih iz Foče osnovana je 1962. godine, a Đajićeva je njen član od 1966. godine. Decenijama se, bez ikakve naknade, bori za bolji život slijepih i slabovidih, a boli je, kaže, što se nikada niko ne sjeti da organizuje humanitarnu akciju za njihove članove, tako da akcije pokreću uglavnom sami. Ističe da porodice sa slijepim članovima, koji često imaju i druge oblike invaliditeta, svakodnevno vode bitku za opstanak, a niske nadoknade za tuđu njegu i pomoć ne mogu podmiriti ni minimum potreba.

„Naši članovi su pretežno starije životne dobi u stanju stalne socijalne potrebe, a imamo i jednu djevojčicu sa posebnim potrebama. Imamo i porodica u kojima su oba člana stari i bolesni ili osoba koje žive same bez bližih srodnika, a potpuno su slijepe“, rekla je Đajićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će Fočaci, ali i stanovništvo širom Srpske, pozivom na broj 1457, još jednom pokazati solidarnost prema nejakima, što će im biti ogromna podrška i poruka da nisu sami.