Saglasnost za opremanje multipleksa sa tri bioskopske sale

14.03.2017.

bioskop-u-foci

FOČA – Skupština opštine Foča dala je saglasnost Centru za kulturu i informisanje da sa privrednim društvom “Andrićgrad-Lotika” zaključi ugovor o opremanju multipleksa sa tri bioskopske sale.

Predviđeno je da preduzeće Emira Kusturice uloži 1.200.000 KM u opremanje postojeće kino sale u zgradi ovog centra i dvije nove male sale na spratu objekta, ukupne površine 383 metara kvadratna, audio-vizuelnom opremom za potrebe mulitpleks bioskopa, a ugovoreni period korišćenja prostora je 10 godina, uz mogućnost produženja.

Načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da je ovaj projekat poklon Andrićgrada, jer ga Foča ne bi mogla sama realizovati.

On je pojasnio da je osnova za ovu odluku pismo namjere iz Andrićgrada, kojim je Foči, kao studentskom gradu, ponuđeno da dobije savremeni bioskop sa tri dvorane za projekciju na najsavremenijim uređajima za sliku i ton, a koje će se koristiti i za sve druge aktivnosti Centra za kulturu i informisanje.

“Mulitpleks bi se sastojao od dvije manje i jedne veće sale, uz mogućnost istovremenog emitovanja različitog sadržaja, a jedna manja dvorana bi se prilagodila mulitmedijalnom sadržaju, shodno potrebama Centra za kulturu i informisanje. Andrićgrad će uložiti 1.200.000 KM iz sopstvenih izvora uz ugovor o korišćenju mulitpleksa na period od 10 godina, sa mogućnošću produženja na dodatnih pet do 10 godina”, rekao je Mašić.

On je naveo da je u pismu namjere istaknuto da ponuda nije na komercijalnoj osnovi, jer Andrićgrad želi da izrazi društvenu odgovornost i brigu prema stanovnicima Foče, omogućavajući prikazivanje kinematografije na savremen način, čime se obogaćuje kulturna ponuda opštine.

“Kroz ovu investiciju i prijem dva radnika u radni odnos, kao i prihvatanjem režijskih troškova od opštine Foča, projekat se može realizovati u naredna tri mjeseca”, naveo je Mašić i dodao da nema razloga da se sumnja u dobre namjere ovog projekta.

Odbornici opozicije zatražili su da se izjašnjavanje odgodi za narednu sjednicu radi upoznavanja o sadržaju ugovora, jer, kako kažu, ne znaju za šta konkretno glasaju.

“Razlog naše uzdržanosti je nedostatak nacrta ugovora, gdje bi bilo jasno precizirano šta su obaveze između partnera. Predlagač nije dostavio ni mišljenje javnog pravobranioca. Nismo protiv kulturnih sadržaja, pogotovo ovakvih, ali smo protiv donošenja nekompletnih ad hok odluka”, poručio je predsjednik Kluba odbornika SDS-a Nikola Perišić.