Stipendije za 130 studenata u Rogatici

03.03.2017.

stipendije-u-rogatici-1

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić potpisao je danas, 3 marta, ugovore sa 130 studenata ove opštine koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Na konkurs za raspodjelu 117.000 maraka, koliko je ove godine u budžetu opštine planirano za stipendije, a prijavilo se ukupno 163 kandidata. Uslove je ispunilo 130 kandidata koji su dobili stipendije u visini od po 90 maraka, što je novina u odnosu na nekoliko prošlih godina kada su stipendije dijeljene prema broju osvojenih bodova, pa su iznosile od 30. do 130 maraka, kolike su bile prošle godine. Među dobitnicima stipendije je i učenica generacije ovdašnjeg Srednjoškolskog centra „27 januar“ Teodora Džatić.

stipendije-u-rogatici-2

Opština će ove godine stipendirati 126 studenta na državnim i 4 na privatnim fakultetima.

Načelnik opštine Milorad Jagodić pozdravljajući prisutne studente, ili njihove roditlje, koji su u ime onih koji zbog predavanja na fakultetima nisu mogli doći na potpisivanje ugovora, rekao je da se nada da će ova stipendija bar malo biti podstrek da studenti budu nešto bolji u usvajanju novih znanja, a lokalna zajednica će se truditi da stvori privredne i druge uslove u Rogatici kako bi se oni imali gdje vratiti i primjenjivati stečeno znanje.

stipendije-u-rogatici-3

A Bojana Mirković, student četvrte godine prava reče da joj stipendija mnogo znači i omogućava nešto bolji studentski život i manje izdataka za porodicu. Jest da je, na prvi pogled 90 maraka mali iznos, ali mi znači puno, pogotovo što sam prošle godine na ime stipendije primala 45 maraka.

Slično razmišlja i Radoslav Stojanović, student treće godine ruskog i srpskog jezika na Palama. Za nas studente i naše porodice znači puno u ovim teškim vremenima, a ja sam ove godine dobio 20 maraka više nego lani. Hvala načelniku i svim koji se brinu o nama mladim, reče on.