U susret 75-godišnjici stradanja Srba u Starom Brodu i Miloševićima

17.03.2017.

img_2550

SJEĆANjE NA NEDUŽNE ŽRTVE

ROGATICA – Pripreme za pokloničko putovanje u Stari Brod, selo u kome je 20. jula 2008. otkriveno Spomen-obilježje u znak sjećanja na proljeće ratne 1942. godine kada je na svirep način od strane ustaša zloglasne „Crne legije“ pod komandom Jure Francetića potpomognute domaćim „cvijećem“, ubijeno, zaklano ili u nabujalu Drinu i smrt natjerano više od 6000 Srba sa područja sadašnje sarajevsko-romanijnske regije, bilo su juče poslije podne u centru pažnje prošiorenog sastanka koga je upriličio načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Uz načelnika opštine ovom skupu prisustvovala je zamjenik načelnika Jelena Karadžić, potpredsjednik SO-e Ninoslav Prelić, predstavnici ŠG „Sjemeć“ Marko Tomović i Mladen Lakić, direktor Turističke organizacije opštine Nebojša Golić, direktorka Srednjoškolskog centra Žaklina Lelek i neki drugi, te iz Višegrada sveštenik Dragan Vukotić i akademski slikar Hadži Branko Nikitović.

Dogovoreno je da opština Rogatica, obzirom na to da Stari Brod teritorijalno pripada ovoj lokalnoj zajednici, aktivno uzme učešća u obilježavanju tužne 75-godišnjice stradanja srpskog naroda u Starom Brodu i Miloševićima, koje će početi 21. marta u Višegradu. Toga dana u 19 časova u Gradskoj galeriji Doma kulture biće otvorena izložba „Stradanje srpskog naroda od Sarajevo do Starog Broda“ i obavljena promocija trećeg, dopunjenog, izdanja knjige „Zaboravljeni zločin – Stari Brod“.

img_2554

Ovom događaju treba da prisustvuje i što više zainteresovanih iz Rogatice.

Centralni događaj cijele manifestacije koju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad, biće 22. marta, na Mladence, kada u Starom Brodu treba da se okonča Pokloničko putovanje potomeka stradalih u Szatom Brodu i građana sa područja opštine Rogatica.

Tog dana očekuje se da će Stari Brod biti tijesan da primi sve koji iz Višegrada dođu brodicama niz Drinu ili vozilima putem koji vodi kroz Višegradsku župu, sa jedne strane, i vozilima putem koji je sa Starogorskih stijena, zahvaljujući ŠG „Sjemeć“ doveden u Stari Brod i Tatinicu, sa druge, boričke i rogatičke strane.

U Starom Brodu u 9 časova održaće se Sveta liturgija u spomen kapeli, a u 12 časovaparastos svim postradalim.

Načelnik opštine i njegovi saradnici preuzeli su obavezu da organizuju prevoz i izvrše druge tehničke pripreme kako bi iz Rogatice u Stari Brod došli svi oni koji budu željeli.