Višegrad prvi u Srpskoj dobio ulicu sa imenom Spomenka Gostića (VIDEO)

19.03.2017.

ulica Gosticu

VIŠEGRAD – U višegradskom naselju Garča otkrivena je spomen ploča i otvorena ulica sa imenom Spomenka Gostića, jednog od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske, koji je poginuo na Ozrenu 1993. godine.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević i Boračka organizacija Republike Srpske pokrenuli su inicijativu, a Skupština opštine usvojila odluku da jedna od ulica u Višegradu ponese Spomenkovo ime.

Tako je Višegrad postao prvi grad u Srpskoj, koji je dobio ulicu sa imenom Spomenka Gostića.

Đurević je naveo da junaci koji su ugradili živote u stvaranje Republike Srpske ne smiju biti prepušteni zaboravu.

– Mi dešavanja iz 90-tih ne smijemo zaboraviti i uvjek ih se moramo sjećati. Tada smo se izborili za slobodnu Republike Srpske i nikad ne smijemo zaboraviti one koji su dali život za Srpsku – rekao je Đurević.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić kaže da je BORS Višegrad, u saradnji sa autorom filma o Gostiću, Miletom Savićem, organizovala promociju filma u ovom gradu, nakon čega je Đurević obećao da će jedna od ulica nositi ime mladog heroja.

Savić je zahvalio načelniku opštine i Boračkoj organizaciji Višegrad na realizaciji ideje.

– Velika mi je čast što sam večeras u Višegradu. Ovim je postignut cilj filma – da opštine budu podstaknute da dodijele jednoj ulici ime Spomenka Gostića”, naglasio je Savić.

On je dodao da je ovo i poruka mira, te da narod nikada više ne smije da dozvoli da dođe do rata.

– Svi koji pogledaju spomen-ploču i ulicu, sjetiće se da je rat veliko zlo i da i djeca stradaju – rekao je Savić.

On je naveo da je film “Spomenko na vječnoj straži” prikazan u Republici Srpskoj, Srbiji i Rusiji.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad osveštali su spomen- ploču Spomenku Gostiću koja se nalazi u istoimenoj ulici, a izrađena je uz podršku Boračke organizacije Višegrad i opštine Višegrad.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

SRNA - Jovana Borovčanin