Anđela i Gorica šampionke BiH u sportskom penjanju

SRNA - Aleksandra Janković - 27. априла 2017. 058.ba

penjanje-1-650x488

FOČA – Anđela Obrenović /17/ i Gorica Šarović /14/ iz fočanskog Penjačkog kluba “Volf” pojedinačni su šampioni BiH, u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji, u sportskom penjanju, u disciplini bolder.

U posljednjem, trećem kolu bolder lige BiH za mlade, koje je održano u Banjaluci, Anđela je u konkurenciji juniorki osvojila zlatnu medalju, dok se Gorica, u konkurenciji kadetkinja, okitila srebrom, a obje su u ukupnom plasmanu osvojile prvo mjesto.

Na prethodna dva takmičenja, Anđela je u Mostaru i Sarajevu, takođe, osvajala prva mjesta, dok je Gorica u Mostaru bila prva, a u Sarajevu treća.

Obje kažu da je sportsko penjanje za njih strast i da uživaju na treninzima i takmičenjima.

„Kod penjanja je, pored snage i uvježbanosti, veoma bitna koncentracija. Prije svakog penjanja, potrebno je dobro pogledati smjer i dobro razmisliti kako ga savladati“, priča Anđela.

Gorica dodaje da je potrebno dosta truda da bi se stiglo do zlatnog odličja.

„Potrebna je spretnost, ali i snaga. Penjanje je super sport, totalni sam zaljubljenik u njega“, ističe Gorica.

Trener Jelena Simović kaže da je ovo bila odlična sezona i da su svi u klubu, u kojem aktivno trenira dvadesetak članova, ponosni na Anđelu i Goricu.

„Naš cilj je da privučemo što više omladine i da im prenesemo tu strast koju osjećamo prema penjanju. Ovo je divan sport, koji prvenstveno omogućuje djeci da se dobro druže i stvaraju zajednicu u kojoj se uče mnogim lijepim stvarima“, navodi Simovićeva.

U fočanskoj dvorani se nalazi najveća vještačka stijena u BiH, a nedavno je obilježeno i prvo penjalište na prirodnoj stijeni u ovoj opštini.

„Otvaranje prirodnog penjališta će biti uskoro, a mi već uveliko treniramo i uživamo na njemu“, kaže Simovićeva.

Nakon bolder lige, koje podrazumijeva penjanje na visinu do pet metara bez osiguravajućih užadu, na jesen će biti organizovana i takmičenje u disciplini lid, na većim visinama uz korišćenje užadi.

Domaćin jednog od takmičenja u toj disciplini biće i fočanski klub Volf.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: