Detalji o sramotnim ugovorima u tehničkom mandatu prethodne vlasti – Što (pre)zadužih, ti oduži

02.04.2017.

ugovori-rogatica-prethodna-vlast-3

ROGATICA – Kao oličenje njegove životne i vladarske filozofije, ostale su upamćene riječi Luja XV: „Poslije mene potop“. Izgleda da ta filozofija nije nepoznanica i u našem narodu. U kampanji za Lokalne izbore 2016. godine, tadašnji načelnik i kandidat za načelnika opštine Rogatica Tomislav Puhalac, govorio je kako u Rogatici „teku med i mlijeko“ i kako građane to očekuje i poslije izbora.

Međutim, nagomilani dugovi, nezakonitosti i troškovi bez pokrića, bilo je sve što je novi načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić zatekao po preuzimanju funkcije.

Poražavajuća je činjenica koja vrijeđa inteligenciju, dostojanstvo i čast svakog građanina da je samo u periodu tehničkog mandata, koji je trajao mjesec, bivši načelnik zadužio opštinu skoro 220.000 KM, obavezama koje uopšte nisu bile planirane Budžetom! Postavlja se pitanje da li se radi o neracionalnosti i neznanju ili je to određeni vid osvete novoizabranom načelniku?

Tadašnje rukovodstvo Odjeljenja za finansije odbilo je da potpiše te ugovore, ali bivši načelnik je našao način da ih učini punovažnim. Na ugovorima su vidljivi datumi sklapanja u toku tehničkog mandata, sa nepreciznim opisima poslova. Između ostalog, radi se o navodnim građevinskim radovima, popravkama i izgradnji rasvjete, a jedan od bizarnih ugovora „težak“ je 6900 KM, koje su „utrošene” za nabavku akreditacija za potrebe Opštine! Uvidom u situaciju na terenu jasno je da ti poslovi ili uopšte nisu izvršeni ili su mogli biti izvršeni za neuporedivo manja sredstva, nego što je to navedeno u ugovorima. To navodi na zaključak da je cilj bio što veće opterećenje Opštine, kako bi se što više otežao rad budućoj vlasti.

U Opštinskoj upravi naglašavaju da je ovo samo dio, kada je u pitanju sumnjiva zaostavština prethodne vlasti. Kažu da se klupko polako odmotava i u predstojećem periodu će tek doći do objelodanjivanja neracionalnih postupaka i procesuiranja svih nezakonitosti od strane nadležnih organa.

Zabrinuta je Opštinska uprava, ali i građani Rogatice. Prvi se pitaju da li je moguće da sujeta, neodgovornost i bahatost budu iznad poštovanja građana i mogućnosti da se sa te pozicije ostvari nešto realno za razvoj opštine. Ipak, optimistični su, kazujući da se intezivno trude da poboljšaju situaciju i naprave pomake u oživljavanju rogatičke privrede. Građani se pitaju kome su vjerovali prethodne četiri godine, ali su svjesni da situacija nije povoljna ni u svijetu, pa strpljivo čekaju bolje dane, znajući da se poboljšanje ne može očekivati „preko noći“.

SNSD-a Rogatica

ugovori-rogatica-prethodna-vlast-1

ugovori-rogatica-prethodna-vlast-2

ugovori-rogatica-prethodna-vlast-3

ugovori-rogatica-prethodna-vlast-4