Dječiji vrtić „Bambi“ u Rogatici – Bake šarale jaja

13.04.2017.

vrtic-u-rogatici-za-vaskrs-1

ROGATICA – U pripremama za predstojeći Vaskrs kao najradosniji hrišćanski praznik, najvažniju ulogu ima šaranje i bojenje jaja. O ovom tradicionalnom običaju ovih dana vaspitačice u Dječijem vrtiću „Bambi“ u Rogatici posebno govore djeci koja se nalaze u ovoj predškolskoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Da bi djeca i praktično vidjela i doživjela zadovoljstvo šaranja jaja, večeras je u Vrtiću organizovana druga po redu „Vaskršnja radionica“ na kojoj je 20-tak baka u prisustvu svojih unuka šarale a zatim u crvenu i neke druge boje obojile preko 120 vaskršnjih jaja.

vrtic-u-rogatici-za-vaskrs-2

– Cilj nam je, reče direktorka Vrtića Nataša Duvnjak, da djeci koja borave u našoj ustanovi prenesemo tradiciju bojenja vaskršnjih jaja. Ocijenili smo da će mo to najbolje postići preko baka sa kojim djeca u svakoj porodici provode veliki dio svoga vremena. Ovdje one večeras, zajedno sa svojim unucima ili unukama, šaraju jaja i na njih prenose tradiciju tog za djecu zanimljivog posla iza koga odmah slijedi kuvanje jaja koje će već sjutra posebna „delegacija“ najmlađih iz našeg Vrtića uručiti sveštenicima crkve u Rogatici kako bi ih oni poslije vaskršnjih molitvi dijelili socijalno ugroženim i licima koja nemaju mogućnost da kupe i šaraju jaja u svojim porodicama.

Zadovoljstvo što je dobila šansu da i na ovakav način tradiciju šaranja i bojenja jaja prenese na svoje najmlađe izrazila je Slađa Zeković, koja reče da drugu godinu učestvuje na ovoj simpatičnoj manifestaciji. Sve što uradimo djeca pomno prate i sigurno će im ostati dugo u sjećanju.

vrtic-u-rogatici-za-vaskrs-3

I Milojka Nešković smatra da je ovo dobar način čuvanja tradicije bojenja jaja i da je treba nastaviti. Zahvaljuje se zaposlenim u Vrtiću što su se odlučili da pruže šansu djeci da izraze svoje ideje oko šaranja jaja, a bakama da osvježe sjećanja na dane kada su i one kao djeca gledale kako njihove bake rade ovaj posao.

Boba Sokolović reče da je kao dijete sa svojim bakom i majkom šarala jaja i neobično joj je drago što to iskustvo može prenijeti na svoje najmlađe i na ovakav način. Pozdravlja ovaj gest zaposlenih u Vertiću uz ubjeđenje da ova tradicija ima šansu da ostane u trajnom sjećanju svakog ovdje prisutnog djeteta, ali i baka koje su vratile sjećanje na dane kada su bile djeca i radovale se svakom šarenom jajetu i Vaskrsu kao najradosnijem prazniku.