Iz voćnjaka porodice Knežević kod Rogatice – Najlonom štite stabla jabuka

21.04.2017.

vocnjak-knezevic-u-rogatici-2

ROGATICA – Braća Knežević, Darko i Danko, iz prigradskog naselja Borač u Rogatici, vlasnici najvećeg i najsavremenijeg mladog voćnjaka u opštini Rogatica i okolini, ovih dana su na velikim mukama kako zaštititi preko 3200 stabala raznih vrsta jabuka koje su u punom jeku cvjetanja.

– Već sa najavom da predstoje hladni dani mi smo na nogama. To je donekle pomoglo da smo bar u organizacionom pogledu spremno dočekali mraz i snijeg koji su nas zadesili posljednnjih nekoloko dana. U zaštiti voćnjaka primijenili smo metodu koju do sada nismo koristili, a ne znamo da li je i ko drugi primjenjivao u ovom kraju, priča stariji brat Darko Knežević i dodaje:

vocnjak-knezevic-u-rogatici-3

– Radi se o pokrivanju stabala najlonom za plastenike u količini od preko 2,5 tona koji bi trebalo da obezbijedi zaštitu od mraza vanjske temperature do minus 7 stepeni Celzijusa. Na ovaj način uspjeli smo zaštiti oko 60 posto naših zasada, ali nam vjetar stvara velike probleme. Dok mi, angažujući sve članove porodice i izdašnu pomoć komšija, prijatelja i poznanika, kojim se neizmjerno zahvaljujemo, pokrijemo jedan dio, vjeter nam digne već stavljeni najlon i tako od ranog jutra do dva ili tri sata poslije ponoći evo već tri dana i tri noći.

vocnjak-knezevic-u-rogatici-1

Mlađi Knežević, Danko, koji takoreći ne izlazi iz voćnjaka reče da su prioritet jabuke u dobi od tri do četiri godine, dok su one mlađe, iako ih je dobar dio procvjetao, u nedostaku vremena u borbi sa mrazem i snijegom u neku ruku žrtvovane. Za 15 do 20 dana vidjećemo šta smo uradili.

vocnjak-knezevic-u-rogatici-4

Voćnjak Kneževića, u čije podizanje je utrošeno preko 100.000 maraka, ima i protivgradnu mrežu. Ona, rekoše Kneževići, ovoga puta nije korišćena zbog obimnog snijega, jer bi se mogla oštetiti, pa bi šteta bila veća od koristi.