Pobusani ponedeljak – Vaskrs za mrtve

24. aprila 2017. 058.ba

grbolje-u-cajnicu

ČAJNIČE – Jutros je u Čajniču, poslije jutarnje molitve i parastosa u hramu, veliki broj vjernika izašao na gradsko groblje Rakovice, gdje su najprije na grobnice položili vaskršnja jaja i govorili Hristos Vaskrse, a zatim uz molitvu sveštenika prislužili svijeće i okadili grobove upokojenih.

Protojerej – Stavrofor Momir Vasiljević rekao je da je Vaskrsenje Hristovo pobjeda života nad smrti. Po učenju crkve strasne i svijetle sedmice ne dakju se molitve za umrle. Otuda je ponedjeljak po Tominoj nedjelji, ili deveti dan po Vaskrsu, dan kada se sjećamo preminulih i upokojenih svojih srodnika.

img_2764

On je dodao da nas naša duhovna majka uči da se sjećamo svojih pokojnika, te da za njih činimo dobra djela, da prislužujemo svijeće voštanice, jer je to najpotrebnije za umrle.

Prema njegovim riječima, Pobusani ponedjeljak se obilježava kao Vaskrs za umrle.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: