Veliki četvrtak i Veliki petak molitveno proslavljeni u Čajniču

15.04.2017.

veliki-petak-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, Veliki četvrtak i Veliki petak molitveno su proslavljeni.

Na Veliki Četvrtak odsluženo je veliko bdenije, sa čitanjem dvanaest strasnih (stradalnih) jevanđelja. Vjerni narod ovog kraja je uzeo učešća u praćenju Hristovog žrtvenog domostroja i Stradanja na ovaj veliki i strašni dan.

veliki-petak-u-cajnicu-2

Starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević rekao je, da se na ovaj dan prašnjavi i smrtni čovjek drznuo da sudi Stvoritelju svih i Sudiji vaseljene. Osuda Hrista i Njegovo Stradanje, svoju intenciju i svrsishodnost nemaju u onome što su do tada imali smrtni ljudi – odlazak u ad. Njegova žrtva nam daje preosmišljenu dimenziju života koji u vaskrsenju donosi novo nebo i novu zemlju.

Na Veliki Petak, ujutru su služeni Carski časovi, a uveče u 17č večernje sa iznošenjem plaštanice. U 19č služene su Statije – Plač Majke Božije. Nakon Statija vršen je ophod sa plaštanicom, a potom su vjernici pobožno prilazili i poklanjali se plaštanici.

veliki-petak-u-cajnicu-3

Otac Momir Vasiljević je pozvao vjerni narod da i sutra učestvuju na Svetoj Liturgiji u 08,00 časova i Akatistu Čajničkoj Krasnici u 17č. Na praznik Vaskrsenja Hristovog, Bogosluženje počinje svečanom litijom i ophodom oko hrama u 05,00 časova ujutro, a nastavlja jutarnjom i Vaskršnjom Liturgijom.