Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Rogatici – Sakupljeno 6,3 litra

10.05.2017.

darivanje-krvi-u-rogatici-1

ROGATICA – U organizaciji Opštinskog odbora Crvenog krsta i Doma zdravlja „Rogatica“ danas, 10. maja u Rogatici je provedena tradicionalna proljećna akcija dobrovljnog darivanja krvi kojoj se odazvalo 48 potencijalnih davalaca, a tečnost što život znači darivalo je 18 davalaca.

Među njima je bilo i „starih“ i novih davalaca. Momčilo Rađenović krv je darivao 57 put. Njegova supruga Mira 15, Dragoslav Ujić 30, Dragoslav Purković 27, Miodrag Ćevriz 25, Drago Janković 23, Boro Brusin 18, Radovan Ikonić 16 put i tako redom do Velibora Kapikula, kome je ovo bilo prvo darivanje. Krv je darivao i drugi bračni par – Radisav, prosvjetni, i Slađa Zeković, zdravstveni radnik.

Za darivanje tečnosti koja život znači prijavila su se i 24 učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra „27. januar“. Kako reče doktorka Senka Milić iz Transfuziološke službe Univerzitetske bolnice u Foči, nažalost uslove za darivanje nije ispunio ni jedan. Razlozi su uglavnom zdravstvene prirode – povećan krvni pritisak, anemija, iscrpljenost i posebno strah.

darivanje-krvi-u-rogatici-2

– Nije to, naglasila je doktorka Milić, ništa neobično kad su u pitanju mladi i posebno uz prvo darivanje krvi. Važno je da oni osjećaju potrebu za darivanjem, a ima vremena i za to. Inače, rogatička opština je poznata po uspješnim akcijama darivanja krvi i kroz organizovane akcije i kroz porodična darivanja.

– Ako se danas darivana krv preračuna na prosjek od 350 grama, a bilo je i 450, onda je u ovaj humanitarnoj akciji sakupljeno najmanje 6,3 litara krvi koja će dobro doći u predstojećoj sezoni godišnjih odmora kada je povećan broj saobraćajnih i drugih nezgoda koje „vuku“ i prazne zalihe krvi, reče Vesna Ristić, sekretar Oštinskog odbora Crvenog krsta u Rogatici.