Golićeva: Univerzitetska bolnica za pola godine u novom ruhu

09.05.2017.

bolnica-goliceva

FOČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić obišla je danas radove u Univerzitetskoj bolnici Foča u kojoj je počela druga faza projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

U okviru prve faze, centralna bolnilčka zgrada dobila je novi krov, fasadu sa termoizolacijom, zamijenjena je vanjska stolarija i sistem grijanja, a u drugoj fazi, koja bi trebala da bude završena za pola godine, isti poslovi biće urađeni u preostala četiri paviljona.

Ukupna vrijednost obje faze projekta, kojeg kreditom Svjetske banke namijenjenim za rekonstrukciju objekata iz oblasti zdravstva I obrazovanja finansira Vlada Republike Srpske, je oko četiri miliona maraka.

Golićeva je izjavila da je ovo poklon Vlade Srpske opštini Foča.

“Centralna zgrada je izgrađena 1958. godine, a preostali paviljoni do 1974. godine i od tada u njih nije ništa uloženo. Ovo je regionalna i univerzitetska bolnica u kojoj studenti obavljaju praksu. Ponosna sam što je objekat u prvoj fazi završen onako kako je ugovorom propisano, a izvođač druge faze nam garantuje da će i ta faza biti završena kako je predviđeno ugovorom, za šest mjeseci”, rekla je Golićeva.

Golićevoj će danas na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, povodom Dana opštine, biti uručena nagrada “Počasni građanin Foče”, upravo zbog zasluga za ovaj projekat.

Ona je rekla da je to za nju velika čast, ali i obaveza da još više radi da bi Foča dobila još mnogo projekata. Podsjetila je da je Vlada Srpske u proteklih nekoliko godina u Foči završila ili započela velike projekte, poput rekonstrukcije vodovoda, izgradnje Studentskog doma i Bogoslovskog fakulteta, te rekonstrukcije željeznog mosta na Drini.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić zahvalio se Golićevoj na velikoj podršci, kojom će ova ustanova biti “umivena, pokrivena i ugrijana”.

“Nama ostaje da napravimo lift prvog paviljona i da nadogradimo dva sprata u C i D paviljonu. Zahvalio bih Vladi i predsjedniku Srpske, koji su prepoznali naše potrebe i odobrili još jedan projekat rekonstrukcije unutrašnjosti i nabavke nove opreme, koji je u toku”, rekao je Marić.

Projekat je pomogla i opština Foča izdvajanjem sredstava za pokrivanje jednog paviljona.

Načelnik opštine Radisav Mašić naglasio je da je Univerzitetska bolnica jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

“Ovom investicijom obezbjeđujemo optimalne uslove za pacijente, medicinsko osoblje i sve one koji će u budućnosti tražiti usluge ove ustanove. Tako se stvaraju pretpostavke da se novom opremom nastavi razvoj bolnice”, rekao je Mašić.