Iz Veterinarske stanice u Rogatici – Plavi jezik prijeti papkarima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. maja 2017. 058.ba

stoka-1

ROGATICA – Stočarstvo u opštini Rogatica čini značajan dio poljoprivrede. Otuda i razlog da se zaštiti i unapređenju stočarskog fonda u kome papkari (ovce, koze i goveda) učestvuju sa nešto više od 28.000 grla, pridaje velika pažnja. O tome brinu dva diplomirana veterinara i jedan veterinarski tehničar koji su zaposleni u ovdašnjoj Veterinarskoj stanici koja djeluje kao akcionarsko društvo sa 75 posto kapitala čiji su vlasnici zaposleni radnici.

– Pošto su se i kod nas krajem ljeta i početkom jeseni prošle godine pojavili plavi jezik kod ovaca i goveda, informisao je odbornike na posljednjoj sjednici SO-e direktor Stanice Milanko Ševo, pažnju smo usmjerili na zaštitu ovih životinja. S razlogom, jer je prema prikupljenim informacijama, na području opštine oboljelo oko 1500, a uginulo više od 600 životinja. I na životinjama koje su preboljele ostale su velike posljedice. Prije svega oslabio im je imunitet. Omršavile su i bilo je dosta pobačaja kod ovaca, mnogo jagnjadi je mrtvo rođeno i sa defoormacijama. Slične pojave bile su i kod goveda, koje je tu i tamo pratila i pojava bolesti kvrgava koža, rekao je doktor Ševo.

stoka-2

Kako se očekuje dodao je on, plavi jezik i kvrgava koža pratiće nas i ove godine. Spas je jedino u cijepljenju-vakcinaciji životinja. Neki nagovještaji govore da će troškove cijepljenja goveda na kvrgavu kožu snositi donatori Švedska agencija za razvoj i pomoć poljoprivredi SIDA i Evropski direktorat za zdravlje i hranu, dok će troškove vakcinacije ovaca, koza i goveda protiv plavog jezika snositi vlasnici uz cijenu od najviše 6,50 maraka po grlu.

Veterinarska stanica u Rogatici brine se i o ostalim problemima oko zdravstvene zaštite životinja. Prošle godine obavljeno je cijepljenje 1200 ovaca protiv metilja i drugih unutrašnjih parazita, a putem Veterinarskog instituta „Doktor Vaso Butozan“ na TBC, mastitis, brucelozu i leukozu ispitano je 199 grla mliječnih krava. Ova mjera uglavnom je rađena kod vlasnika koji u otkupu prodaju mlijeko mljekarama i po tom osnovu ostvaruju pripadajuće podsticaje. Ostali držaoci krava ne kontrolišu svoja grla iako su pozitivnim propisima na to obavezani. Razlog je nedostatak sredstava zbog čega mnogi štede ne računajući na posljedice. .

Pod kontrolom veterinara bile su i svinje na trihinelu. Kontrolisano je preko 2800 uzoraka i trihinela je otkrivena samo u dva grla divljih svinja čije meso je propisno uništeno.

Uz svakodnevne intervencije oko liječenja povrijeđene i oboljele stoke, na planu unaprteđenja stočnog fonda prošle godine vještačkim osjemenjavanjem je obuhvaćeno preko 600 krava ili tek oko 40 posto od ukupnog broja ove vrste priplodnih životinja. To je za ovu opštinu isuviše malo, pa bi na tom polju uz izvjesno razumjevanje lokalne zajednice oko sufinansiranja procenat vještački osjemenjenih krava mogao biti i preko 80 posto. Na više se ne može rečunati zbog velike udaljenosti sela od veterinarske stanice i nedostatka adekvatnih terenskih vozila, reče na kraju doktor Ševo.

stoka-2

PODBACILI VLASNICI PASA

Ono gdje rogatički veterinari nisu zadovoljni je vakcinacija pasa protiv bjesnila. Vakcinisano je svega 49 lovačkih i pasa u domaćinstvima. To je zanemarljiv broj ako se zna, a zna se, da veliki broj domaćinstava i lovaca drže kerove za lov, čuvanje stoke ili kao kućne ljubimce, a bjesnilo je zarazna bolest od koje nije imuna ni jedna životinja pa i ljudi, kazao je Ševo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,