Mališani sa Pala poklonili se čajničkoj “Krasnici”

17.05.2017.

djeca-u-krasnici

ČAJNIČE – Predškolci iz Dječijeg centra “Bubamara” sa Pale borave danas u posjeti opštini Čajniče, gdje ih je dočekao načelnik opštine Goran Karadžić.

Mališani su u Čajniču posjetili Hram Uspenja Presvete Bogorodice i vrtić “Bajka”, a potom je predviđen odlazak u park “Plavi cvijet” u Goraždu.

Poželjevši mališanima sa Pala dobrodošlicu, Karadžić je rekao da se u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice čuva čudotvorna pravoslavna ikona – Čajnička Krasnica.

On je rekao da ova ikona povezuje sarajevski kraj i Romaniju sa Čajničem jer u ovu opštinu godinama dolaze Sarajlije da pomole Čajničkoj Krasnici koja im pomaže.

Karadžić je napomenuo da je krajem 19. vijeka sarajevski zlatar Risto Andrić u znak zahvalnosti za iscjeljenje njegovog sina, vratio stari sjaj Čajničkoj Krasnici u čiji okov je ugradio 17 kilograma zlata i srebra.

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević ispričao je mališanima sa Pala priču o značaju i postanku Hrama i Čajničke Krasnice.

U porti stare crkve u Čajniču izgrađena je 1863. godine i nova crkva u kojoj je smještena jedna od najljepših pravoslavnih ikona Čajnička Krsnica.

Ikona za koju se vjeruje da ju je naslikao Sveti apostol i jevanđelista Luka ima čudotvorne moći, pa joj na poklonjenje dolaze pravoslavci, ali i ljudi druge vjere.

Direktor Dječijeg centra “Bubamara” Slađana Brezo rekla je da ova ustanova svake godine organizuje niz kulturnih, sportskih manifestacija i izleta za svoje mališane, a jedna od njih je i današnji jednodnevni izlet.

Ona se zahvalila načelniku opštine Čajniče, koji ih je dočekao sa lijepom dobrodošlicom.