Obilježen “Spasovdan 2017”

25.05.2017.

spasovdan-2017-u-cajnicu

ČAJNIČE – U kino sali Doma kulture “Filip Filip Višnjić” i u organizaciji Narodne biblioteke “Branko Ćopić”, Doma kulture “Filip Višnjić”, KUD-a “Izvor”, SPKD “Prosvjeta”, i Aktiva žena Čajniče, večeras su u Čajniču održane “Republičke Spasovdanske svečanosti”. Pokrovitelj ove već tradicionalne, kulturno-religijske manifestacije je Opština Čajniče.

Bogat kulturni, umjetnički, ali i duhovno religijski program obilježeli su sjajni nastupi KUD “Izvor”, ali i gosti iz Gacka KUD “Zelengora”

Građanima su se obratili protojerej stavrofor Momir Vasiljević i načelnik opštine Goran Karadžić.

“Pozdravljamo sve naše drage goste iz Pljevalja, Gacka, Novog Goražda, Rogatice, Foče, Rudog i drugih gradova. Ova divna tradicija, nekada se održavala u selu Zaborak, ali vrijeme ko vrijeme opustjelo je naša sela, i tradicije su polako pale u zaborav. Mi se trudimo da zaboravu kažemo ne, i da naše tradicije držimo živim. Već pet godina naša opština je pokrovitelj ove kulturne, duhovne, ali i kulinarske manifestacije. Mi se trudimo da polako postane Republička.”, rekao je načelnik Karadžić.

spasovdan-2017-u-cajnicu

“Srećan vam i blagosloven današnji dan. Danas se poklanjamo velikom prazniku Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista. Jutros smo se molitvama i liturgijama pomolili se Gospodu da nas spasi i zaštiti, da nas izbavi od svakoga zla, od iskušenja i nevolja ovog svijeta, da nam spasi i duše i tijela. Večeras ovom priredbom čuvamo naše lijepe tradicije u našem malom, i lijepom Čajniču. Daj bože da ovakvih manifestacija bude što više, da Srbi više čitaju, a manje tipkaju, i svoje divne tradicije da čuvamo. Bog vas sve blagoslovio”, objasnio je ljepotu i duhovnu važnost praznika prota Vasiljević.

Onda je počela parada kulture, tradicije i duhovnosti manifestovane kroz igru, pjesmu, i recitale.

Moleban Čajničkoj Krasnici, našoj Bogorodici Djevi Mariji, duhovnim, nadzemaljskim iskustvom učinila je sjajna Marija Cigale.

Na kraju proglašeni su pobjednici u spremanju tradicionalnih jela i poslastica.

Najbolje pite prave Sandra Bratić, Dušanka Vasić i Aktiva žena Rudo.

Najbolja peciva prave Slavica Tanasković, Aktiv žena Rogatica i Milena Bogdanović.

A najbolje, najukusnije kolače ove godine su napravili Milena Bogdanović, Aktiv žena Rogatica i Aktiv žena Foča.