Održan prvi sabor izvornog pjevanja „Rogatica 2017“ [FOTO]

22.05.2017.

kud-sretenje-1

PJEVALO PREKO 30 IZVORNIH GRUPA

ROGATICA – Kulturno-umjetničko društvo „Sretenje“, koje skoro 15 godina radi pri Crkvenoj opštini Rogatica, juče, nedjelja, 21. maja, bilo je domaćin prvog sabora izvornog pjevanja „Rogatica 2017“.

kud-sretenje-2

– Sabor je, na naše zadovoljstvo, okupio preko 30 muških i ženskih pjevačkih grupa sa preko 250 učesnika iz grada domaćina, ali i Foče, Novog Goražda, Kalinovika, Istočnog Starog grada, Vojkovića, Pala, Višegrada, Nevsinja i Sokoca u Republici Srpskoj. Iz Srbije su došli pjevači izvornog melosa iz Proboja, Lučana i Zaglavka kod Užica, a iz Crne Gore izvornjaci „Ljubišnje“ i „Potkovač“ iz Pljevalja i „Peče“ iz Podgorice. To je razlog da je ovaj sabor dobio međunarodni karakter sa tendecijom da postane tradicionalan, reče predsjednik KUD „Sretenje“ sveštenik Zoran Jerini, koji je bio i najveći nosilac aktivnosti oko njegovog održavanja.

kud-sretenje-3

Sabor su otvorili mladi folkloristi KUD „Sretenje“, a onda su se zaorile izvorne pjesme sa Romanije, Podrinja, okoline Sarajeva, iz Hercegovine, sa Ovčara i Kablara, Zlatiborskog kraja i Šumadije, ali i kršne Crne Gore.

kud-sretenje-4

Iako nije imao takmičarski karakter, obučene u tradicionalne narodne nošnje svoga kraja, sve grupe su se maksimalno trudile fa budu što orginalnije i prikažu karakteristike pjevanja kraja iz koga su dolazile. Ipak, najviše aplauza pobrala je grupa iz Udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja, „Planinke“ sa Pala, KUD-a „Srpska šajkača“ iz Prahova kod Lučana, Srpskog KUD-a „Vojkovići“ iz Istočnog Sarajeva, „Plavi neven“ iz Foče. Više nego dobro bilo je i pjevanje izvorne grupe „Jabuka“ iz Prijepolja, koje je nalikovalo melosu sa Romanije, a ostaće upamćen nastup muške pjevačke grupe iz Nevesinja i posebno mlade mješovite pjevačke grupe „Potkovač“ iz Pljevalja i „Peče“ iz Podgorice, čijih pet mladih muških pjevača koji su svoje pjevanje začinili i drevnim guslama bez kojih, kako rekoše, u Crnoj Gori nema ni jedna srpske kuća.

kud-sretenje-5

Sabor su, uz dugotrajni aplauz, poslije puna tri sata programa, zatvorile zajedničkim nastupom pjevačke grupe KUD-a „Sretenje“ i „Ognjište“ iz Foče pod geslom da se izvornom pjesmom čuva tradicija, kultura i identitet. Biti bez tradicije znači nemati budućnost i nestati, poruka je sa ovog nezaboravnog druženja koje je do kasno uveče nastavljeno u društvenim prostirijama bivšeg „Sjemeć-komerca“.

kud-sretenje-6

kud-sretenje-7

kud-sretenje-8

kud-sretenje-9

kud-sretenje-10

kud-sretenje-11

kud-sretenje-12

kud-sretenje-13

kud-sretenje-14

Tekst i foto: Sreten Mitrović