Proslava spasovdana u Čajniču

25.05.2017.

spasovdan-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – Praznik Vaznesenja Gospodnjeg Spasovdan i ove godine je toržestveno proslavljen u Čajniču.

Prazničnu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje đakona Srđana Pjevca.

Starješina hrama otac Momir obratio se vjernima besjedom u kojoj je naglasio značaj praznika Vaznesenja Gospodnjeg i posebno istakao da nema ništa preče ni pretežnije od spasenja.

„Cilj našeg života ovdje na zemlji jeste spasenje. Kako spasiti duše i tjela, to nas je Gospod naučio“-kaže prota Momir.

On je dodao da se na ovaj praznik završava iskupiteljska i spasonosna misija Gospoda Isusa Hrista, Spasitelja našeg, jer je on došao da spase svijet.

Prema njegovim riječima sabrane učenike blagoslovio je na Masliskoj gori rekavši: Idite i naučite sva stvorenja krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ko povjeruje i krsti se biće spašen, ko ne povjeruje biće osuđen. Zatim je Hristos blagoslovio učenike i prisutne, te se vaznio na nebo i sjeo sa desne strane Boga i Oca dodajući da Spasovdan u srpskom narodu ima duboki i istinski značaj i smisao jer se Srbi mole Spasitelju da ih spasi. Otuda su mnoge crkve i manastiri posvećeni vaznesenju Gospodnjem, a mnogi gradovi proslavljaju vaznesenje kao svoju Krsnu Slavu.

spasovdan-u-cajnicu-2

„Na Spasovdan, srbi kite lijeskom i cvijećem svoje domove, ograde, staje i vinograde, da bi ih Bog sačuvao i spasio od nevremena i nepogoda i da bi darodavac podario obimne rodove i plodove.U ovim krajevima postoji običaj da se na trpezu stavljaju pite Spasovnice, a majke i bake u znaku krsta blagosiljaju djecu kao one koje su čuvarke i učiteljice pobožnosti i molitve, da bi gospod najprije spasio i sačuvao njihovu nejač i porodicu-priča otac Momir.

Filijalna crkva, na području čajničkih parohija u lijepom selu Zaborku posvećena je Vaznesenju Gospodnjem, gdje je svetu liturgiju na ovaj dan služio protojerej Dragiša Simić uz sasluženje đakona Mladena Maksimovića.

Nakon lomljenja kolača i u jednom i u drugom hramu pripremljena je trpeza ljubavi koju su pripremile nase bake, majke i sestre.

Vasiljević je objanio da zajedničkim trudom crkve, opštine, SPKD „Prosvjeta“, Doma kulture „Filip Višnjić“, Narodne biblioteke, Aktiva žena, KUD „Izvor“ u Čajniču se već tradicionalno obilježava ovaj praznik i dodjeljuju nagrade za najbolju pitu, peciva i kolače, te da kulturna manifestacija pod naslovom „Sačuvajmo običaje“ okuplja takmičare iz susjednih sestrinskih opština, sa posebnim programom i događajima i nagradama iz godine u godinu dobija ulogu Republičkog značaja.

Ovoj manifestaciji najviše se raduju djeca.