RVI traže položaj adekvatan žrtvi

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. maja 2017. 058.ba

rvi-rogatica-2

ROGATICA – Delegati u skupštini Udruženja ratnih vojnih invalida (RVI) u opštini Rogatica, koje broji preko 230 članova, analizirali su sinoć rad u prošloj i usvojili plan aktivnosti u tekućoj godoni.

Izvještaj o radu podnio je predsjednik Udruženja Milomir Ećimović. On je naglasio da su Udruženje i njegovi organi stalno radili na realizaciji programske aktivnosti iz plana rada za 2016. godinu sa naglaskom na poboljšanje uslova života RVI u opštini. U tom cilju Predsjedništvo Udruženja održalo je 13 sjednica. Posebna pažnja posvećena je nastojanju da se obezbijedi tretman RVI adekvatan njihovoj žrtvi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Na tom planu stalni kontakti bili su sa Savezom RVI Republike Srpske, predstavnicima lokalne zajednice, a podrška je došla i od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Rađeno je, naglasio je Ećimović, i na iznalaženju načina za poboljšanje života RVI kroz omogućavanje nabavke ogrijeva na višemjesečnu odgodu plaćanja, upućivanje na banjsko-klimatsko liječenje i rehabilitaciju RVI i njihove djece na ljetovanje uz podršku Fonda za dječiju zaštitu RS.

Posebna pažnja, i pored vrlo skromnih finansijskih mogućnosti, posvećena je pružanju pomoći nakon smrti RVI njihovim porodicama, za liječenje RVI i teške matrijalne situacije. Po tom osnovu isplaćeno je 5950 maraka. Uz to dva RVI kroz ekonomsku podršku od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Prijedoru, dobila su po 2500 maraka.

Plodonosan rad u prošloj godini i diskusija na skupštini bili su podloga za usvajanje vrlo sadržajnog plana rada u ovoj godini.

rvi-rogatica-1

I dalje će osnovna zadaća Udruženja i njegovih organa biti zaštita prava i interesa RVI. Tu su i obaveze oko pružanja pomoći pri zapošljavanju RVI posredujući između potencijalnih poslodavaca i Fonda za profesionnalnu rehabilitaciju i zapošljavanje iz Prijedora.

Dužna pažnja posvetiće se i nastojanju da Udruženje dobije status od opšteg interesa za opštinu i uđe u budžet kao stalni korisnik, što je najmanje na putu vraćanja duga za ono šta su RVI dali lokalnoj i široj zajednici.

U planu je i niz drugih obaveza koje je skupština stavila pred svoje organe. Njihovom realizacijom položaj RVI u opštini bi se znatno poboljšao, ali bi i dalje ostali neki problemi koji traže šira sistemska rješenja, ocijenjeno je na skupštini.

BUDŽET 15.000 MARAKA

Na skupštini je razmatran i usvojen izvještaj o finsnsijskom stanju Udruženja. Ukupan prihod ostvaren je u visini od 15.000 maraka i sačinjavali su ga prihodi od članarine u visini od 2200 maraka. Tu je povrat doprinosa za jednog zaposlenog RVI u visini od 2300, podrška radu iz budžeta opštine od 4000 i srpskog člana Predsjedništva BiH (Mladena Ivanića) 1500 maraka.

Od Saveza RVI Republike Srpske kroz ekonomsku podršku zapošljavanja RVI došlo je 5000 maraka.

Što se tiče rashoda, minimalna bruto plata jednog zaposlenog RVI „odnijela“ je 7000, ali su vraćani doprinosi, i pomoć RVI 10950 maraka. Sve ostalo je u granicama domaćinskog poslovanja, ocijenjeno je uz usvajanje izvještaja Nadzornog odbora.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: