Studenti Medicinskog fakulteta u Foči realizovali projekt „Bolnica za bubamare“

24.05.2017.

bolnica-za-bubamare-1

FOČA – Studenti Medicinskog fakulteta realizovali su juče 23. maja, svoj prvi projekat u saradnji sa Komitetom za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske (Srpska Medical Student's International Committee – SaMSIC ). Ciljevi Komiteta su usavršavanje budućih ljekara, stvaranje međunarodnih konekcija, promocija zdravlja na lokalnom i međunarodnom nivou, promocija Medicinskog fakulteta, kao i cijele Republike Srpske.

bolnica-za-bubamare-3

Od prije mjesec dana članovi SaMSIC-a su i studenti Medicinskog fakulteta u Foči, koji su počeli sa radom u sklopu Lokalnog komiteta. Studenti su organizovali posjetu u djecijoj igraonici i rodjendaonici “Bambilend“ u Foči i uspješno završili svoj prvi projekat, a već drugu posjetu u Foči, pod nazivom „Bolnica za bubamare“. Posjeta je takođe održana prošle sedmice sa jos jednom grupom studenata i u JU dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”. Projekat ”Bolnica za bubamare” je osmišljen na internacionalnom nivou i sprovodi ga mnogo zemalja svijeta. Cilj projekta je da kroz igru i liječenje ”bolesne” igračke sa djecom predškolskog uzrasta pokušaju smanjiti strah od bijelog mantila, kao i medicinske opreme sa kojom se djeca susreću na pregledu kod ljekara ili u bolnicama (šprice, maske, rukavice, stetoskop). U prostorijama vrtića pripremljeno je nekoliko pozicija sa stolom i stolicama poput mini ambulante. Svako dijete je imalo priliku da priđe sa svojom omiljenom igračkom koja je „bolesna“ od djetetu poznate-izmišljene bolesti. Student koji glumi ljekara u bijelom mantilu je vodio razgovor u kojem je pitao za simptome bolesti, dječije navike ( da li redovno peru zube, da li jedu zdravu hranu, da li se plaši odlaska ljekaru, da li se plaši maske, šprice, bijelog mantila itd.) čime su kroz igru i na zanimljiv način dati i korisni savjeti najmlađima. Tokom trajanja pregleda, pomoću stetoskopa slušali su srce i pluća igračaka, lijepili flastere na „oboljela mjesta“ stavljali maske, rukavice i na kraju propisali „adekvatnu terapiju“ kojom su liječili „bolesne“ igračke poput bombona,sokova,cokoladica.Na kraju aktivnosti svako dijete je dobilo diplomu za pokazanu hrabrost i vještine tokom liječenja svoje igračke.

bolnica-za-bubamare-2

Sudeći po utiscima i komentarima djece, roditelja i svih prisutnih, projekat “Bolnica za bubamare” je protekao veoma uspiješno. Samim tim to nam otvara vrata za brojne druge projekte u sklopu SaMSIC-a u kojima će moći da učestvuju svi zainteresovani studenti Medicinskog fakulteta. Ovakve aktivnosti uljepšavaju nasu svakodnevnicu i Foču kao grad.

“Veliko hvala direktorici igraonice “Bambilend”, Marini Ružić što nam je omogućila izvođenje ovog projekta. Veliku zahvalnost dugujemo upravi Medicinskog Fakulteta u Foči, Gradskoj apoteci Foča, firmi “Nedomex”-Pale, što su prepoznali i podržali i našu ideju. Nadamo se da će se obostrana saradnja nastaviti i u daljim projektima” – rekli su studenti.