Svečano proslavljena krsna slava Srpsko sokolsko društva „Soko“

15.05.2017.

slava-soko-1

NAGRADE, PRIZNANjA I ZAHVALNICE

VIŠEGRAD – Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna, 12. maja 2017. godine, u pfrisustvu brojnih članova i gostiju, proslavilo je krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, nedaleko od Višegrada.

Nakon rezanja slavskog kolača koga je obnavio duhovnik „Sokola“, arhimandrit Jovan Gardović, saopšteni su rezultati konkursa za kratku priču koju tradicionalno raspisuje časopis za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“ iz Dobruna.

Najbolja priča Branka Pjevića iz Istočnog Sarajeva

Branko Pjević iz Istočnog Sarajeva pobjednik je prvog konkursa za kratku priču časopisa „Soko“ na temu „Krsna slava u mom zavičaju“. Njemu je uz povelju pripala i novčana nagrada u iznostu od 300 KM.

Pjević je na ovaj konkurs, pod šifrom „Ivan Burlica“, dostavio kratku priču pod naslovom „Slavo moja roditelja moga, slaviću te za života svoga“. Pošto je bio spriječen prisustvovati dodjeli nagrade, njegovu priču je pročitala Milica Kusmuk, novinar Radio Višegrada.

Autor prvonagrađene priče je etnolog i antropolog iz Istočnog Sarajevoa, rođen je 1959. godine, stalno zaposlen u KPZ u Istočnoj Ilidži.

Za priču „Osmeh Svetog Jovana“, pristiglu na Sokolov konkurs pod šifrom „Dan kada je Sveti Jovan dolazio komšijinoj kući“, autoru Slobodanu Ristoviću, nastanjenom u Rogatici, odnosno Belim Zemljama kod Užica, uz povelju pripala je i novčana nagrada od 200 KM.

Ristović je istaknuti srpski pisac i pjesnik, rođen 1952. godine u Čajetini.

Povelja i novčana nagrada od 100 KM, po ocjeni žirija Redakcije časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“, pripala je Tanji Milutinović iz Beograda, koja je na ovaj konkurs dostavila priču „Avantura“, pod šifrom „Polje suncokreta“.

Autorka je dobitnica brojnih nagrada na konkursima za kratke priče i pjesme.

Prije ovog ciklusa posvećenog običajima uz krsnu slavu, časopis Soko je u predhodnih 10 godina realizovao konkurs za kratke Vaskršnje priče. Najavljeno je da će nauspješnije uskoro biti objavljene u zajedničkoj zbirci, u izdanju „Sokola“ i Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske, sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

slava-soko-2

Primjer mladog pjesnika-Đorđa Vujanića

„Nakon tradicionalnog nastupa osnovaca iz područne škole „Vuk Karadžić“ iz Dobruna, koji su kolektivni članovi „Sokolove“ Dramske sekcije, Specijalno priznanje dobio je mladi autor, osnovac iz Srezojevaca – sela Rudničko -takovskog kraja u Srbiji, Đorđe Vujanić, koji je početkom 2017. godine u izdanju „Dabra“ i „Sokola“ objavio svoju prvu zbirku pjesama “Na ramenima predaka“, koja je za kratko vrijeme dobila laskave ocjene kritike i čitalaca, rekao je Slavko Heleta, predsjednik “Sokola“.

Đorđe Vujanić ima samo 12 godina i već se priključio ozbiljnim i talentovanim pjesnicima Srbije. U Narodnom domu manastira „Svetog Nikolaja“ u Dobrunskoj Rijeci, Đorđe se predstavio sa tri pjesme iz zbirke „Na ramenima predaka“ i oduševio publiku koja je prisustvovala slavi „Sokola”.

On kaže da je inspiraciju da napiše svoju prvu pjesmu „Srbska jabuka“ dobio gledajući dokumentarni film „Marš na Drinu“, koji govori o junaštvu srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

„U mojoj knjizi se nalaze pjesme posvećene vjeri, otadžbini i zavičaju, ali i svim onim vrijednostima koje krase naše pretke“, rekao je mladi Vujanić, inače učenik petog razreda Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Pranjana.

Sa svega dvanaest godina on slikovito opisuje srpske krajeve, ljepote sela i velike istorijske događaje.

„Nakon prve promocije u Srpskom kulturnom centru u Beogradu postao je član Književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca“, istakla je poznata pjesnikinja Ljiljana Bralović iz Pranjana, koja je uzela učešće u svečanom programu „Sokolove“ krsne slave.

Nastup mladog Vujanića su još svečanijim učinile njegove sestre Lenka i Milica, koje su izvođenjem srpskih pjesama sa Kosova i Metohije i Stare Srbije oduševile prisutne.

slava-soko-3

Zahvalnice darodavcima, sekcijama i članovima

Na ovoj svečanosti zahvalnice su dobili opština Višegrad i Zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada, koji po tradiciji finansijski podržavaju brojne aktivnosti osam „Sokolovih“ sekcija i oko 200 članova.

Zahvalnice su dodjeljene i sportskoj sekciji „Bambi-Soko“ i Dramskoj sekciji „Sokola“.

Povodom 10 godina od osnivanja zahvalnive su dodjeljene i najaktivnijim članicama „Sokolove“ sekcije Kućne radinosti: Branki Čarapić, Mariji Bugarin, Dragani Lučić, Veri Ognjenović, Miladi Močević, Gospavi Milutinović, Svjetlani Šimšić, Ilinki Zarić, Mirjani Aleksandrović, Gordani Heleta, Ranki Kuzman i Miri Golubović, te članu „Sokola“ Slavenku Bojaniću.

„Sveti Vasilije Ostroški sve nas je zbližio i okupio iako mnogi pokušavaju da nas podijele. Svi treba da se ugledamo na život Svetog Vasilija koji je mnogo propatio, ali je uvijek išao za Bogom. Zato i naš narod, slijedeći primjer Svetog Vasilija Ostroškog, nalazi izlaz i opstaje“, rekao je arhimandrit Jovan Gardović u kratkoj besjedi na krsnoj slavi „Sokola“, Svetom Vasiliju Ostruškom.