U Rogatici prvačića manje jedno odjeljenje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. maja 2017. 058.ba

Snezana Pjevcevic

ROGATICA – Upis prvačića u Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Rogatici okončan je u predviđenom roku. Na opšte razočarenje, reče pedagog u Školi Dijana Gojković, stanje je znatno lošije nego prošle godine. Upisano je ukupno 84 prvačića. To je čak za 28, ili jedno dobro odjeljenje manje od broja koliko ih je bilo upisano prošle godine u kojoj je upisano 112 učenika.

Pošto će na kraju tekuće školske godine devete razrede napustiti 81 učenik, škola kao cjelina ostaće na takoreći istom broju učenika.

U centralnu školu u Rogatici upisano je 77 učenika. To je za velikih 30 učenika manje nego lani. Devetorazredno područno odjeljenje na Borikama, u kome prošle godine nije bilo upisa, ove dobija dva prvačića, Brankovići i Žepa, kao petorazredna odjeljenja, ove godine dobivaju dva, odnosno tri prvačića. Lani su Brankovići takođe upisali dva prvačića, a Žepa nije imala upisa.

Ove godine prvačića neće imati petorazredno područno odjeljenje na Stjenicama, a lani je upisalo troje.

– Među novoupisanim je 38 dječaka i 39 djevojčica, a zanimljivo je da raste broj učenika u Žepi. Lani ih je bilo devet a naredne će imati 11, među kojima su i novoupisani blizanci Mustafe Omanovića, pa će tako „stići“ Borike koje će kao devetorazredno odjeljenje imati svega 11 učenika, kazuje direktorka Škole Snežana Pjevčević.

Ovogodišnji upis prvačića najbolji je pokazatelj da je u selima sve manje mladih brakova i rađanja. Zbog toga su već poodavno zatvorene škole u Sjeversku i Podgaju, a kako se kreće stanje u ovoj oblasti uskoro bi se mogle zatvoriti još neke pa čak i devetorazredna na Borikama koja će u iduću školsku godinu ući sa već rečenih 11 učenika.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: