Dejana Obradović, najbolja maturantkinja u Rogatici

17.06.2017.

dejana-obradovic

SREDNjA ŠKOLA PROŠLA KAO TREN

ROGATICA – Među 66 maturanta Srednjoškolskog centra „27. Januar“ u Rogatici koji su juče, petak, 16. juna, primili diplome o završenoj srednjoj školi, jedini „vukovac“ bila je Dejana Obradović, učenica 4/1 razreda gimnazije. Uz diplomu „Vuk Stefanović Karadžić“ ovoj marljivoj učenici pripalo je i laskavo priznanje „Učenik generacije“ kome je prethodilo odlično učenje i primjerno vladanje tokom svih četiri godine srednjoškolskog obrazovanja.

– Ja sam sa odličnim uspjehom došla i iz Osnovne škole u Rogatici. U srednjoj sam samo nastavila utabanim stazama sticanja znanja i evo trud se isplatio. Ponosna sam radi toga i sada kad vratim sjećanje na posljednjih četiri godine koje sam provela u gimnaziji, čini mi se da su prošle kao tren i zbog toga sam pomalo i tužna, priča Dejana.

U mom načinu školovanja, dodaje ona, nema nikakvih tajni. Osnovno je bilo maksimalna koncentracija slušanja predavanja, učenja sat-dva kod kuće i u granicama mogućnosti praćenje vannastavnih aktivnosti.

Ona još reče da su joj svi predmeti podjednako „ležali“. Ipak, više je voljela hemiju, fiziku, matematiku i posebno srpski jezik. Zasluge za to pripadaju profesoru Bogdanu Vitomiru, koji joj je predavao matematiku, i Jeleni Frganja, profesorki srpskog koja je vodila i recitatorsku sekciju u kojoj je bila stalni član.

– Imali smo, kazuje ona, veliki broj nastupa za učenike u okviru škole i u sali gradskog bioskopa za ostale građane Rogatice i okoline.

Znanje i radne navike stečene tokom dosadašnjeg školovanja Dejana će pokušati da iskoristi i za studije. Odlučila je da se upiše na Tehnološki fakultet u Novom Sadu. Prijemni ispit treba da polaže krajem ovog mjeseca. A da lakše ostvari svoju želju pomoći će joj i stipendija koju opština Rogatica već tradicionalno svake godine dodjeljuje učenicima generacije bez konkurencije i na fakultetima po ličnom izboru.

– Ako Bog da i sve bude kako ja želim, u oktobru selim u glavni grad Vojvodine. Nakon četiri godine eto mene u našu Rogaticu sa diplomom inženjera tehnologije da pomognem razvoj naše privrede, reče na kraju ova sitna, ali simpatična i očito uporna djevojka koja u životu ništa ne prepušta sudbini. Uz to što je odlična učenica, ima dovoljno vremena i za druženje i izlazak sa vršnjacima. Ima čak i skrivenu ljubav.