Izgradnja vodovoda u bezvodnoj Mjesnoj zajednici Stjenice

06.06.2017.

vodovod-stejnice-2

„PENZIJA“ ZA BUNARE I ČATRNjE U PREKO 400 DOMAĆINSTAVA

ROGATICA – Prvim radovima na izgradnji bazena na brdu Vitanj (nv. 1065 m.) koje omeđuje opštine Rogatica i Sokolac i potisnog cjevovoda od pumpne stanice Selište do Vitanja u dužini od 1350 metara, koji su uz skromnu svečanost započeli 11. septembra 2014, počela je realizacija prve faze projekta za vodosnadbjevanje 17 sela i 21 zaselak sa preko 400 domaćinstava u Mjesnoj zajednici Stjenice u opštini Rogatica i tri sela i pet zaselaka u opštini Sokolac, koji će se vodom snadbjevati sa izvora Bioštica izgradnjom 10 bazena za vodu različitih veličina više od 7 kilometara primarne i preko 60 kilometara sekundarne mreže uz investiciju od 4,5 miliona maraka.

Kako reče projekt menadžer na ovom infrastrukturnom objektu Danka Sokolović veliki dio radova već je urađen i do kraja godine voda bi trebalo da potekne u dobrom broju domaćinstava ovih od pamtivijeka bezvodnih krajeva u kojim je žeđ za vodom stanovnika i stoke gašena iz bunara i čartnja. Kao dio prve faze završena je izgradnja potisnog cjevodova Selište – Vitanj, izgrađen bazen na Vitnju kapaciteta 2h100 kubnih metara i cjevovod Vitanj – Osojice iznad sela Stjenice u dužini od 4750 metara i bazen na Osojicama 2h50 kubnih metara.

– U ovoj fazi projekta, naglasila je Sokolovićeva, izgrađen je krak sekundarne mreže, odnosno kanala, od bazena u Osojicama prema Kramer Selu i selima Maravići, Rudine i Rusanovići u dužini od 12 kilometara.

Paralelno sa iskopom kanala i polaganjem cijevi građeni su i potrebni bazeni. Već su napravljeni u Maravićima i Rudinama od po 25 kubnih metara, a pri kraju je izgradnja i bazena u Rusanovićima. Izgrađen je i bazen za susjedno selo Đedovce u opštini Sokolac kapaciteta 50 kubnih metara.

Tu je i izgradnja bazena na Rabru kapaciteta 10 kubnih metara i cjevovod za Burate i Božine u dužini od tri kilometra sa kojim bi se okončala prva faza ovog projekta, rekla je Sokoloićeva.

vodovod-stejnice-3

Druga za koju se vrše intenzivne pripreme predviđa izgradnju cjevovoda za naselje Rabar, Donje i Gornje Obrtiće, Stjenice, Grivce i Borovsko.

U trećoj fazi, najvjerovatnije iduće godine, treba da se uradi bazen u selu Vrbarje kapaciteta 50 kubnih metara iz koga će se vodom snadbjevati domaćinstva u selima Planje, Brezje, Draguljevići, Budaci, Vrlazje, Mahala, Dolovi, Dobrače, Kovačica, Sočice, Banja Stijena i Jarovići sa nova tri bazena zapremnine 25 kubnih metara s tim što će se Dolovi snadbijevati vodom preko pumpne stanice u Vrlazju. Dužina ove mreže je 20 kilometara.

Finansijska sredstva za realizaciju ovog velikog projekta, koji je po ocjeni Danke Sokolović okončan u procentu oko 70 posto, obezbjeđuju se u hodu. Uz opštine Rogatica i Sokolac koje su nosioci investicije, tu je podrška Vlade Republike Srpske preko resornih ministarstava, Savjeta ministara BiH, IFAD-a, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Federacije BiH i drugih donatora. Među njima su i građani ovog prostranog područja ispod Romanije koji ovdje trenutno žive ili su negdje u rasejanju.

Za još nedostajućih 1,2 miliona maraka na području opštine Rogatica i 400.000 u Sokocu očekuje se pomoć USAID-a preko humanitarne organizacije CRS sa kojom su ovih dana predstavnici opštine Rogatica na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem obavili preliminarne razgovore.