Kulturna saradnja opštine Rogatica i Tolmezo u Italiji [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 04. јуна 2017. 058.ba

rogatica-folkloristi-stare-gore-italijanima-1

NEZABORAVNO VEČE IGRE I PJESME

ROGATICA – Franko Kuci kao vojnik mirovnih snaga prvih poslijeratnih godina boravio je u Rogatici. Za šest mjeseci, koliko je trajala njegova smjena zavolio je grad na obalama Rakitnice i ljude koji su mu ostali u srcu. To on, kao reče, nikad nije zaboravio i iz godine u godinu nastoji da je produbi, jer je u Rogatici ostavio veliki broj prijatelja sa kojim želi da to prijateljstvo njeguje i održava, kao jednu veliku i lijepu stvar.

rogatica-folkloristi-stare-gore-italijanima-2

Još dok je kao vojnik, marfšal po činu u italijanskoj vojsci, boravio u Rogatici nastojao je da pomogne gradu i opštini u obnovi ratom porušenog i izgubljenog. Bio je inicijator pomoći Narodnoj biblioteci u okviru koje je ova ustanova dobila nove, željezne, stalaže za tadašnji i još uvijek raspoloživi knjižni fond, a u potpunosti je opremljeno Odjeljenje strane literature za koju je iz Italije došlo preko 5000 naslova beletristike i drugih knjiga najpoznatijih književnika ove i drugih zemalja prevedenih na italijanski jezik.

Kuci je i na drugi način pomagao Narodnu biblioteku i stalno radio na uspostavljanju i drugih veza opštine Tolmezo, iz koje on dolazio, sa opštinom Rogatica. Iz toga je došla i posjeta predstavnika dvije opštine 2004. godine i dogovorena dalja saradnja.

rogatica-folkloristi-stare-gore-italijanima-3

Na osnovu te saradnje bilo je više različitih kontakata koji se, uglavnom, još uvijek svode na kulturna događanja. Opet je inicijator Franko Kuci, ali sada kao bivši vojnik, čijom zaslugom, a pod pokroviteljstvom opštine Tolmezo, je prošle subote, 3. juna, u Rogatici gostovalo preko 80 kulturnih i javnih radnika koji su zajedno sa folklornim ansamblom Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“ iz Rogatice održali nezaboravno veče igre i pjesme.

Počelo je obraćanjem zvaničnika dvije opštine – Jelene Karadžić-Pušonja, zamjenika načenika opštine Rogatica, i gosta iz Tolmeza Serđe Kucija.

rogatica-folkloristi-stare-gore-italijanima-4

Jelena Karadžić-Pušonja, u pozdravnom govoru, u ime načelnika opštine Milorada Jagodića i svoje lično, pozdravila je goste i prisutne sugrađane naglasivši da su folklor i narodne pjesme dio kulturnog naslijeđa svakog naroda i da im se radi toga treba da posvećuje posebna pažnja. To činimo mi njegujući naš folklor, a to sigurno čine i naši gosti kojim želi uspješno predstavljanje svojih igara, pjesme i običaja i da uživaju u našem gradu, a sugrađanima da se prijateno osjećaju u večerasšnjem programu.

Serđo Kuci, bivši gradonačelnik Tolmezo, grada sa oko 12,5 hiljada stanovnika, obraćajući se prisutnim rekao je da mu je drago što je, poslije 2004. godine ponovo došao u Rogaticu. Od tada je prošlo mnogo godina i mnogo se toga promijenilo, ali ne i prijateljstvo moga Tolmeza i Rogatice.

rogatica-folkloristi-stare-gore-italijanima-5

– Vjerovanje u mir, naglasio je on, je ključna stvar. Može se i mora graditi svaki dan pa i na ovaj način kako ga mi gradimo. Tolmezo u 2017. godini je prozvan gradom za mir. Naš novi načelnik Frančesko Brovo je upravo u Nepalu na svečanom otvaranju škole koja je nakon zemljotresa izgrađena u ovoj zemlji prilozima naših građana. To je i razlog da nije danas i ovdje među nama, ali zato vam šalje srdačne pozdrave nadajući se skorom susretu u Tolmezu. Pošto sam bivši načelnik Tolmeza učinjena mi je čast da danas i ovdje predstavljam naš grad i zbog toga sam jako uzbuđen. Inače, Franko Kuci je moj brat koji je došao u Bosnu u tadašnji ratni vihor i stvorio jake prijateljske veze koje se održavaju svih ovih godina sa raznim posjetama. Zahvaljujem njemu i svim koji su doprinijeli da se održi ova svečanost i nadam se i da neće biti i posljednja. U ime našeg grada zvanično obećavam da će biti te saradnje. Zahvaljujem se načelniku Miloradu Jagodiću i lokalnim zvaničnicima na prijemu. Pretpostavljam da su poteškoće i probleme sa kojim se svakodnevno suočavate mnogo veliki. Mi smo tu da vam, koliko možemo, pomognemo i želimo vam sve najbolje, puno zdravlja sreće i mira, rekao je na kraju gospodin Serđo Kuci.

rogatica-folkloristi-stare-gore-italijanima-6

A onda počeo je skoro tročasovni program. Smjenjivale su se igre iz bogatog repertoara ansambla „Stara Gora“ i kulturnih poslenika iz Tolmeza. Igrala su se kola sa Romanije i iz Šumadije, ali i „Balarins di Buje“, čiji je osnovni cilj, reče voditelj programa Franko Kuci, da razvesele druge izvođenjem narodnih igara iz više krajeva Italije. Nastupio je i hor „Tita Kopeti“ grada Tolmezo, koji broju oko 12,5 hiljada stanovnika, plesala djeca iz Rogatice i plesni parovi iz Tolmeza. Plesala se polka, tango, kumbije, italijanski i bečki valcer, argentinski tango, ilalijanska mazurka i bačaka, kubannska romantika…

Prisutni na ovom nezaboravnom druženju sa umjetnicima iz Italije, koji su, kako je rečno, sve do jednog amateri, imali su priliku da pogledaju i aplauzima pozdrave virtuozno plesanje grupe Kontri ples – Feleto Umberto.

rogatica-folkloristi-stare-gore-italijanima-7

Kako je to sve izgledalo, nakon izmjena darova i uzdarja, evo ocjene v.d. direktora Centra za kulturu u Rogatici Duška Matijaševića. On reče: „Divno je bilo ovo veče. Štete je samo što nije bilo više gledalaca. Razlog je loše vrijeme i „preklapanje“ sa maturskom večeri. Nadamo se novim i češćim susretima na kojim će nas biti neuporedivo više“.

VIĐENjE U JULU

Franko Kuci najavio je da će već u julu ove godine ponovo doći u Rogaticu. Želja mu je da sa suprugom održi kurs plesa za mlade bnračne parove, mladiće i djevojke koje su se vjerile, ali i druge zainteresovane. O tome će podrobnije infoermacije imati zaposleni u Narodnoj biblioteci, rekao je on.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,