Osnovano Udruženje malinara u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. јуна 2017. 058.ba

udruzenje-malinara-u-rogatici

ROGATICA – Radi stalnog porasta površina pod malinama i posebno broja onih kojom je proizvodnja ovog jagodičarskog voća čak i osnovno zanimanje, malinari iz Rogatice isključili su se iz ranije formiranog udruženja voćara i formirali svoje udruženje malinara kome su dali ime „Rogatička malina“.

Kako reče Igor Kušić, predsjednik inicijativnog odbora za formiranje udruženja, do sada je na području opštine registrovano više od 80 malinara sa malinama zasađenih skoro 150 dunuma zemlje uz tendenciju rasta broja i malinara i površina sa zasadima malina uglavnom sorte „vilaret“.

igor-kusic

To je bio i razlog da se pokrene inicijativa za formiranje udruženja čija će osnovna zadaća biti stalna briga unapređenje malinarstva uz čvršće povezivanje uzgaivača malina sa naukom, otkupljivačima, prerađivačima i svim drugim koji imaju veze sa jagodičarskim voćem.

Pri tome, naglasio je Kušić, koji je i izabran i za prvog predsjednika Udruženja, posebna pažnja posvetiće se obezbijeđenju kvalitetne stručne pomoći bez koje nema razvoja malinarstva. Tu je i stalna briga o zdravom plodu i zaštiti prirodne okoline . Mora se, rekao je on, shvatiti da malinar malinaru, koji u sadašnjem interesu za maline i proizvodnji koja se nudi, nisu jedan drugom konkurencija. Naprotiv, jedan drugom treba pomagati u svim fazama rada oko proizvodnje i plasmana ubratih količina.

malinjak-branke-obradovic

Na skupštini je izabran i Upravni odbor udruženja. Sačinjavaju ga Radomir Ćebić, Siniša Perković, Branko Lelek, Nataša Gojković i Goran Topalović. Zamjenik predsjednika Udruženja je Branka Obradović, a sekretar Miroslav Milinković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,