Otvoren sajam knjiga u Andrićgradu [FOTO]

28.06.2017.

otvoren-drugi-sajam-knjiga-u-andricgradu-1

ANDRIĆGRAD – Drugi po redu Sajam knjiga u Andrićgradu otvoren je danas popodne u kamenom gradu na obalama Drine, jedinom gradu u svetu koji je posvećen jednom piscu, uz ocenu gostiju da je upravo Andrićgrad najprirodnije moguće mesto za jednu takvu manifestaciju. Sajam knjiga otvorio je ministar nauke i tehnološkog razvoja u Vladi RS Jasmin Komić, a svečanosti je prisustvovao i predsednik RS Milorad Dodik. Na svečanosti u Andrićgradu nastupio je i hor „Srbadija“ iz Bijeljine, monolog Karađoza iz „Proklete avlije“ govorio je glumac Nebojša Dugalić, nastupili su i Banjalučki gudači, i Emir Kusturica i No smoking orkestra.

otvoren-drugi-sajam-knjiga-u-andricgradu-2

Sajam je otvorio italijanski književnik Đankarlo De Kataldo koji je rekao da mu je izuzetna čast što je danas u Andrićgradu na jednoj ovakvoj manifestaciji.

– Pre godinu dana bio sam član žirija Venecijanskog filmskog festivala na kome je Kusturica imao film. Sedeli smo uveče u jednom restoranu, Kusturica je bio za susednim stolom, i, u trenutku, poželeo sam da ustanem, odem, i kleknem pred tim čovekom. Zaustavili su me i rekli mi, pa, ti si sudija, ti si član žirija, ne možeš to da učiniš. Nisam tada ni sanjao da ću, da bih to uradio, jednog dana doći do Andrićgrada, ovog čudesnog zdanja – rekao je De Kataldo dodajući da mu je otac još u mladosti predložio da pročita „Na Drini ćupriju“ i da tada nije mogao ni da pretpostavi da će doći na Drinu i videti čudesnu građevinu.

otvoren-drugi-sajam-knjiga-u-andricgradu-3

– Srećan sam što mogu da svedočim o izgradnji ovog grada, Andrićgrada. Što mogu da zahvalim Emiru što nije odustajao kada bi svi odustali. Ovde smo pobedili vreme, pobedili nevericu, pobedili neverne Tome. Možete misliti koliko sam danas srećan što ovaj grad dobija svoj sadržaj, što dobija Sajam knjiga koji ima nameru da traje godinama, što dobija druge kulturne sadržaje. Ovo je mesto kulture, prestonica kulture RS i nećemo odustati da ovde dolazimo i dolazićemo godinama – rekao je na svečanosti u Andrićgradu predsednik RS Milorad Dodik.

otvoren-drugi-sajam-knjiga-u-andricgradu-4

Pristunima se obratio i književnik Matija Bećković:

– To nebesko kod cara Lazara bilo je poetsko, carstvo knjige, i mi Vidovdan već slavimo 629 puta i evo ta knjiga koja je pala caru na koleno ona se umnožila u milione knjiga tako da otvaramo već drugi sajam knjiga u Andrićgradu a nema nekog mesta koje je primerenije koje je knjiga rodila i stvorila od ovog mesta – rekao je Bećković.

Na Sajmu knjiga, koji organizuje „Andrićgrad“, sa suorganizatorima – Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom, veliki broj ličnosti iz kulture predstaviće u sledećih dve nedelje koliko Sajam traje, najznačajnija izdanja, svoje radove i kroz polemike doći do novih zaključaka iz oblasti književnosti, ali i ostalih kulturoloških i društvenih pitanja.

otvoren-drugi-sajam-knjiga-u-andricgradu-5

Organizator je saopštio da su ovu manifestaciju, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, podržali pokrovitelj manifestacije – predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Opština Višegrad.

Da Andrićgrad postane kulturno sjedište regiona u periodu trajanja Sajma knjiga, doprinijeće kvalitetan prateći program – promocije izdavačke djelatnosti reprezentativnih izdavača iz Republike Srpske i Srbije, promocije najznačajnijih književnih djela, okrugli stolovi i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umjetnost.

otvoren-drugi-sajam-knjiga-u-andricgradu-6

Na Sajmu knjiga učestvovaće brojni domaći i strani umjetnici – Matija Bećković, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Zahar Prilepin, Vladimir Kecmanović, Đankarlo di Kataldo, Lorenco Miglioli, Andrea Gambeta i mnogi drugi, te najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore – „Laguna“, „Vulkan“, „Prometej“, „Akademska misao“, Zadužbina „Dositej Obradović“.

Na Sajmu će učestvovati i Narodna biblioteka Republike Srpske, Filmski centar Srbije, „Albatros plus“, „Partenon“, „Buk“, „Filip Višnjić“, „Miba buks“, „Katena mundi“, „Akia Mali princ“, „Nova knjiga“, Arhiv Srbije, „Andrićev institut“, „Begen“, „Valera“, zatim „Grafid“, „Pro desk“, najpoznatiji izdavač strip izdanja „Darkvud“ i Beogradski sajam sa Monografijom Beogradskog sajma knjiga…