Promovisana nova knjiga Božidara Stanara – Aforizmi o aferama

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. јуна 2017. 058.ba

stanar-knjiga-1

ROGATICA – Aforizam za nagradu u današnje vrijeme je reći nekome da je dobar čovjek, a ja moram kazati da je Božidar Stanar iz Rogatice dobar čovjek i plodan književni stvarala, ali njegovi aforizmi iz prve i ove dopunjene knjige nisu da nauče nego da oduče, rekao je poznati književnik i književni kritičar Slobodan Ristović na promociji 25-te Božidarove knjige koja je sinoć održana u Narodnoj biblioteci u Rogatici.

Radi se o drugom, dopunjenom izdanju knjige „Kako se kali čolovjik – Af(e)rizmi i druge misli dokoličara“, čiji su recenzenti književnik Ljubomir Ćorović i satiričar Miladin Berić. Uredio ju je Slobodan Ristović, a izdao „Žiravac“ iz Požege.

stanar-knjiga-2

Knjiga ima devet odjeljaka. U četvrtom, po kome nosi naslov cijela knjiga, Ljubomir Ćorović rekao je da Stanar nije pisao misli i slao otkačene žaoke samo da bi pisao, već da bi pomogao čovjeku u kaljenju, što bi se reklo u spoznavanju samoga sebe i ojačanju sopstvenog duha saznanjem o sopstvenoj prirodi. Otuda i aforizam „Zvijeri su male mace za ljude“.

A Miladin Berić pišući o aferama i aforizmima Stanara reče da već i sam naslov knjige djeluje kao aforizam i asocira na dnevno političke teme. Tako u odjeljku „O državama, glavarima i narodu“ kazuje: „Granice bivših jugoslovenskih republika nisu bile (č)ETNIČKE“ ili „Našim glavarima tijesne su narodne kape“. Tu je i aforizam „Glasovi su kao i druga roba – uz izbore ima ih i jeftinih i skupih“ ili „Najviše para kod nas imaju oni koji mlate kao Maksim po diviziji“ i „Podiđu me žmarci kad vidim ko su nam sve parlamentarci“ili „Kad sam doša u Crnu Goru nijesam naša ni Vuka ni Njegoša“, „Ko kaže da smo spori – Sve nas je više u dijaspori“.

stanar-knjiga-3

Zanimljiva su Stanarova opažanja na temu: „Žena u svom i muškom kosmosu“. Evo samo nekih: „Žena može čovjeka u život da vrati. Još prije da ga sunovrati“. Tu je i onaj „Ženo, reci koju lijepo i o meni. Svi misle da me još uvijek voliš“ i „Nema žene koja ne misli da se mogla bolje udati“ ili „Najgora punica je žena tašta“, „U naše živote najviše se miješaju žene“, „Ženin prijatelj je prikriveni lopov – krade najmilije“, „Otkako sam se oženio, postao sam vidovit. Uvijek znam kad mojoj ženi treba novca“.

Na promociji Stanarove knjige, pred više ljubitelja ove vrste književnog stvaralaštva, govorili su još direktorka Narodne biblioteke Anđelka Đerić i u ime izdavača „Žiravac“ u čijem izdanju je izišlo 13 Stanarovih knjiga, satiričar Zoran Nedeljković, a Stanar je, po sopstvenom izboru, čitao aforizme iz svoje knjige, koja ima 110 stranica A-4 formata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,