Starogorci otišli u Španiju

25.06.2017.

rogatica-kud-stara-gora-pred-polazak-u-spaniju

ROGATICA – Nepun mjesec dana nakon što su obilježili tri godine postojanja, folkloristi KUD “Stara Gora” koje radi pri istoimenom udruženju za očuvanje tradicije u Rogatici, danas, 25. juna, otišli su na Međunarodni festival folklora u špansko ljetovalište Loret de Mar kod Barselone.

Na festival, koji će se održati na Vidovdan,28. juna, pošlo je 40 folklorista prvog ansambla “Stare Gore” predvođeni koreografima Danijelom i Milenkom Kušićem. Oni će kao jedini ansambl iz Republike Srpske i BiH izvođenjem “Kosovske balade”, na druženju preko 1200 folklorista iz 30-tak zemalja Evrope i svijeta, pokazati bogatstvo srpskog folklora uz njegovanje tradicije borbe protiv turskog zuluma tokom petovjekovne osmanske okupacije srpskih zemalja na Balkanu, reče predsjednik “Stare Gore” Nebojša Popović.

On je dodao da je za tri godine postojanja ovo četvrto učešće na festivalima u inostranstvu. Prvo su učestvovali na festivalu u Pragu, Češka Republika, zatim na Krfu u Grčkoj, prošle godine u bugarskom ljetovalištu Sunčev breg kod Nesebara i evo ove u Španiji. Na putu će provesti pet dana i usput će u Italiji na kratko obići Veneciju, Veronu i Milano, u Francuskoj Nisu i Monte Karlo i u Španiji Barselonu.

Najveći dio troškova i ovog putovanja snosiće roditelji folklorista, ali značajna je i pomoć Opštine i ŠG “Sjemeć”, bez koje ne bi se mogao upriličiti ovaj odlazak, reče na polasku u Španiju, Nebojša Popović.