Tri godine KUD-a „Stara Gora“ u Rogatici – Folklorom čuvaju tradiciju [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. јуна 2017. 058.ba

kud-stara-gora-rogatica-1

ROGATICA – Kulturno-umjetničko društvo „Stara Gora“, koje radi pri istoimenom Udruženju za očuvanje tradicije u Rogatici, 21. juna obilježava tri godine postojanja i aktivnog rada. Tim povodom sinoć je održan treći godišnji cjelovečernji koncert na kome su uz folkloriste slavljenike kao gosti nastupali i folkloristi KUD-a „Sveti Nikola“ iz Trstenika u Srbiji i KUD-a „Soko“ iz Višegrada.

kud-stara-gora-rogatica-2

Koncert u prepunoj sali gradskog bioskopa uz prigodnu kraću besjedu otvorila je zamjenik načelnika opštine Jelena Karadžić-Pušonja. Nakon toga slijedile su igre i pjesme. Prvi su se gledaocima predstavili najmlađi folkloristi „Stare Gore“sa igrama iz Srbije, a onda toplo pozdravljeni gosti iz Trstenika sa numerama iz okoline Beograda i Vranjanskog polja. Folkloristi „Sokola“ igrali su igre iz Zlatiborskog kraja, a prvi, drugi i treći ansambl „Stare Gore“ srpske igre iz Sarajevskog polja, Kosovskog pomoravlja i okoline Leskovca.

kud-stara-gora-rogatica-3

Kao solista narodne pjesme „Mesečina“, „Zajdi,zajdi“ i „Marijo ćero mori“ otpjevala je gošća iz Bratunca mlada Olja Babić.

kud-stara-gora-rogatica-4

Ovom prilikom rekao je predsjednik „Stare Gore“ Nebojša Popović, da KUD „Stara Gora“ okuplja oko 150 članova u tri ansambla – prvi, drugi i treći, a tu su i predškolci, koje kao koreografi vode Milenko i Danijela Kušić. Za tri godine postojanja dali su više desetina koncerata. Pored domaće scene gostovali su u Češkoj, Grčkoj, Bugarskoj, u više mjesta diljem Republike Srpske i Srbije, a trenutno se spremaju na međunarodni festival u ljetovalištu Ljoret de Mar kod Barcelone u Španiji, koji će se održati idućeg vikenda sa početkom 25. juna.

kud-stara-gora-rogatica-6

GOSTI IZ TRSTENIKA

Gosti iz Trstenika prvi put su gostovali u Rogatici. Predvodila ih je predsjednica KUD-a Ljiljana Tošić, koja reče da je njihovo društvo jedno od četiri u gradu Trstenik koji ima oko 17.000 stanovnika. Okuplja nešto više od 150 aktivnih članova u folklornoj i muzičkoj sekciji. Imali su brojne nastupe u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori sa širokom lepezom igara iz svih krajeva gdje žive Srbi.

kud-stara-gora-rogatica-7

U znak zahvalnosti za dolazak u Rogaticu i u nadi da je ovo samo početak plodne bratske saradnje domaćini su Trsteničanima uručili i prigodnu zahvalnicu.

kud-stara-gora-rogatica-8

Zahvalnicu su dobili i gosti iz Višegrada, a za podršku u radu „Starogorci“ su uručili zahvalnice Opštini Rogatica, ŠG „Sjemeć“, Srednjoškolskom centru „27. januar“ i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ i jednom broju privrednih preduzeća u Rogatici.

kud-stara-gora-rogatica-9

kud-stara-gora-rogatica-10

kud-stara-gora-rogatica-11

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,